Як запобігти інфекційним захворюванням

21 Грудня, 2022

Кілька простих запобіжних заходів допоможуть вам не захворіти на інфекційне захворювання.

Інфекції викликаються мікроскопічними організмами, відомими як патогени, - бактеріями, вірусами, грибками або паразитами, які потрапляють в організм, розмножуються і заважають його нормальному функціонуванню. Деяким людям, особливо тим, хто має супутні захворювання, такі як хвороби серця чи рак або ті, хто має серйозні травми чи ті, хто приймає ліки, що послаблюють імунну систему, складніше уникнути зараження інфекцією.

Як передаються інфекції

Ми знаємо, що більшість мікробів проникають в організм через отвори в тілі: ніс, рот, вуха, анус та статеві шляхи. Вони також можуть передаватися через нашу шкіру через укуси комах чи тварин. Найкращий спосіб запобігти зараженню - не допустити проникнення патогенів в організм.

Хороша гігієна - основний спосіб запобігання інфекціям

Перша лінія захисту - тримати мікроби в страху, дотримуючись хороших звичок особистої гігієни. Запобігайте зараженню до того, як воно почнеться, і уникайте його поширення серед інших за допомогою цих простих заходів.

Добре вимийте після відвідування туалету, перед приготуванням їжі, а також після роботи в саду або інших брудних місцях.

Також слід вмиватися:

  • після висмаркування, кашлю або чхання,
  • після того як погодували чи погладили домашього улюбленця,
  • після відвідування або догляду за хворою людиною

Ретельно змочіть руки, спіньте мило та добре натріть долоні, тильну сторону рук та зап'ястя. Обов'язково очистіть кінчики пальців, під нігтями та між пальцями. Промийте під протічною водою. Ретельно висушіть руки та зап'ястя.

Прикривайте рот та ніс серветкою, коли чхаєте чи кашляєте, а потім викиньте її. Якщо під рукою немає серветки, кашляйте або чхайте в лікоть, а не в руки.

Промийте та перев'яжіть усі порізи. Будь-який серйозний поріз чи укус тварини чи людини має бути оглянутий лікарем.

Не колупайте рани або плями, що гояться, не видавлюйте прищі.

Уникайте прямого контакту з серветками, хустками, хустками або подібними предметами, якими користуються інші.

Хоча більшість випадків харчових інфекцій безпечні, деякі з них можуть призвести до серйозних захворювань, включаючи ниркову недостатність та менінгіт. Ви можете запобігти зараженню харчовими патогенами у своєму домашньому господарстві, безпечно готуючи та зберігаючи продукти.

Наступні запобіжні заходи допоможуть вбити мікроби, які присутні в продуктах, які ви купуєте, і допоможуть вам уникнути появи нових мікробів у вашій їжі вдома:

Промийте м'ясо, птицю, рибу, фрукти та овочі під протічною водою перед приготуванням або подачею на стіл.

Мийте руки водою з милом до та після контакту із сирим м'ясом.

Розділяйте сирі продукти та приготовані.

Уникайте прийому в їжу сирого м’яса.

Вакцинуйтесь

Незалежно від віку, вакцинація є невід'ємною частиною збереження здоров'я. Багато серйозних інфекцій можна запобігти за допомогою імунізації. Хоча вакцини можуть викликати деякі побічні ефекти, такі як тимчасовий біль у руці або невелика температура, загалом вони безпечні та ефективні.

Щеплення необхідні, якщо ви хочете не захворіти.

В загальному:

Діти мають отримати рекомендовані дитячі щеплення.

Дорослі повинні переконатися, що їх щеплення оновлено.

Вирушаючи за кордон, проконсультуйтеся зі своїм лікарем про додаткові щеплення.

Також переконайтеся, що у вашого домашнього улюбленця зроблені всі щеплення. Крім захисту вашого вихованця, це також захистить вас та вашу родину.

Як запобігти зараженню статевим шляхом

Єдиний вірний спосіб запобігти захворюванням, що передаються статевим шляхом, - це утримання від статевих зносин та інших статевих контактів. Це не варіант для більшості людей, тому наступний найкращий вибір — дотримуватися цих рекомендацій щодо безпечного сексу:

  • Вступайте в статевий контакт лише з одним партнером, який займається сексом лише з вами.
  • Якщо ви займаєтеся сексом з новим партнером, переконайтеся, що партнер не хворіє інфекційними захворюваннями.
  • Під час статевого акту користуйтесь презервативами.

Уникайте патогенів, що переносяться жуками.

І комарі, і кліщі є переносниками вірусів та бактерій. І те, й інше було пов'язане із серйозними епідеміями в останні десятиліття.

Хоча більшість комарів у нашому кліматі не є переносниками хвороб, деякі з них можуть переносити енцифаліт.

Кліщі широко поширені в нашому регіоні і можуть передавати різні захворювання. Вони живуть у трав'янистих та чагарникових районах та найбільш поширені у вологі сезони. Укриття кліщів - мокре листя. Вони часто заражають тварин та можуть бути перенесені до вашого будинку вашими домашніми улюбленцями.

Наступне може допомогти запобігти зараженню від укусів комах:

  • Використовуйте репелентні засоби.
  • Обмежте активність на відкритому повітрі в години пікової активності комах.
  • Якщо ви плануєте проводити час у місцях, де поширені кліщі, намагайтеся носити світлий одяг, щоб кліщів можна було виявити та видалити до того, як вони прикріпляться до шкіри.
  • Повернувшись з прогулянки, перевірте одяг та тіло на наявність кліщів. Перевірте домашніх тварин, перш ніж дозволити їм увійти до приміщення.

Якщо кліщ уже прикріпився до шкіри, міцно візьміться за нього пінцетом близько до рота кліща і поступово тягніть. Ретельно опрацюйте місце укусу кліща антисептиком. Уважно спостерігайте за областю укусу протягом кількох тижнів на наявність ознак висипу чи набряку.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/