Чи спати вдень?

22 Грудня, 2022

Сон не лише для немовлят. Дослідження показують, що післяобідній сон є корисним і для дорослих. Короткий сон у середині дня може покращити пам'ять, підвищити продуктивність праці, підняти настрій, зробити вас більш уважним та зняти стрес.

Покращує пам'ять

Дослідження показали, що сон відіграє важливу роль у відновлені пам’яті. Денний сон допоможе вам згадати те, що ви дізналися раніше протягом дня, так само добре, як і повноцінний нічний сон. А ще сон допомагає вам не забувати такі речі, як рухові навички сприйняття органів чуття.

Піднімає настрій

Якщо ви почуваєтеся пригніченим, спробуйте подрімати, щоб підняти собі настрій. Короткий сон або навіть простий відпочинок протягом години, не засинаючи, може покращити ваше самопочуття. Експерти кажуть, що розслаблення, яке приходить від лежання та відпочинку, підвищує настрій, не залежно від того засинаєте ви чи ні.

Невеликий денний сон приносить велику користь

10-хвилинний сон може бути корисним, але не більше 30 хвилин, щоб не прокидатися з почуттям втоми. Млявість, яку ви можете відчути після сну, називається інерцією сну. Чим довше ви спите, тим більша ймовірність того, що у вас виникне це почуття, тим більше часу потрібно, щоб прокинутися і повернутися до роботи.

Сон краще, ніж кофеїн

Якщо ви відчуваєте втому, але у вас є робота або потрібно йти на навчання, можливо, вам краще подрімати, ніж випити каву. У порівнянні з кофеїном денний сон покращує пам'ять та сприяє навчанню.

Попереду довга ніч? Сон може допомогти

Якщо ви знаєте, що не зможете добре виспатися протягом однієї або двох ночей (наприклад, через подорож), вам краще підготуватися та подрімати заздалегідь. Що довше сон, то краще. Якщо ж вам доводиться вдаватися до використайння стимуляторів на зразок кави, краще пити її невеликими порціями, ніж одну велику чашку за раз.

Сон полегшує стрес

Якщо ви перебуваєте під сильним тиском, денний сон може зняти стрес і покращити ваше імунне здоров'я. Експерти вважають, що 30-хвилинний сон може допомогти.

Корисно для серця

Дослідження показали, що у людей, які спали від 45 до 60 хвилин, кров'яний тиск був нижчим після перенесеного психологічного стресу. Таким чином, денний сон може допомогти вашому тілу відновитись після стресових ситуацій.

Сон робить вас більш креативними

Ви колись прокидалися з чудовою ідеєю? Зазвичай, через 70-90 хвилин після того, як ви заснете, активуються частини вашого мозку, пов'язані з образами та сновидіннями. Денний сон може допомогти вам поглянути на ідеї по-новому.

Денний сон може допомогти вам краще спати ночами

Хоча це може здатися нелогічним, денний сон може допомогти людям похилого віку поліпшити сон вночі. Дослідження показують, що 30-хвилинний сон між 13 та 15 годинами у поєднанні з помірними фізичними вправами, такими як прогулянка та розтяжка увечері, допомагає покращити нічний сон. Психічне та фізичне здоров'я також може покращитись.

Коли слід подрімати?

Щоб отримати максимальну користь від денного сну, потрібно правильно розрахувати час. Більшість людей вважатимуть післяобідній сон найбільш природним та корисним. Деякі кажуть, що сон краще між 14 і 15 годинами, коли люди природньо втрачають енергію. Час, який найкраще підходить для вас, буде залежати від того, наскільки ви почуваєтесь втомленими. Якщо ви добре відпочили, краще подрімати трохи пізніше. Якщо ви відстаєте від сну, ви захочете подрімати раніше.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/