Як колоноскопія може попередити рак?

23 Грудня, 2022

Колоректальний рак є одною з найпоширеніших причин смерті від онкологічних захворювань.

Дослідження показують, що колоноскопія пов'язана зі зменшенням нових випадків колоректального раку майже на 70% та зниженням ризику смерті від нього майже на 90%. Експерти рекомендують починати щорічний скрінінг колоректального раку у віці менше ніж навіть 45 років.

Чому колоноскопія це золотий стандарт скринінгу колоректального раку?

Як відомо, при колоноскопії пряму кишку вводять довгу гнучку трубку з камерою на кінці. Висококваліфікований гастроентеролог або хірург спрямовує зонд вгору по товстій кишці і шукає нарости, які називають поліпами, або інші аномалії, включаючи ранні форми раку. Колоноскопія дозволяє виявити потенційно передракові поліпи, відомі як аденоми та видалити їх. Аналогічний (хоча й менш великий) скринінг-тест, званий гнучкою ректороманоскопією, оцінює лише нижній відділ товстої кишки і може пропустити ракові утворення у глибших відділах товстої кишки, які, зазвичай, мають найгірший прогноз.

Інші скринінгові тести на CRC не можуть виявити чи видалити поліпи. Вони шукають кров або аномальну ДНК у калі, що може сигналізувати про поліп або рак. Це включає фекальні аналізи на приховану кров і фекальні імунохімічні тести.

Усі ці ключові фактори роблять колоноскопію найкращим вибором у діагностиці та профілактиці раку.

Що важливо знати?

Рак не росте одразу. Передракові виразки можуть зайняти роки, щоб перетворитися на рак, якщо їх не зупинити. Тому важливість щорічної скринінгової колоноскопії, після настання певного віку, рекомендується визнаними онкологами та міжнародними протоколами лікування колоректального раку.

Підсумок: чи варто проходити скринінгову колоноскопію чи ні?

Так! Однозначно так.

Дослідження опубліковане в  The New England Journal of Medicine показало, що коли пацієнти проходять скринінгову колоноскопію, смертність від колоректального раку знижується вдвічі. Це величезне скорочення! І хоча смертність зберігається на певному рівні, це дослідження вчить нас тому, що колоноскопія досить ефективно показала себе, як інструмент попередження складних ракових захворювань і ми ще маємо зробити велику роботу, щоб зробити її більш доступною для людей.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/