Як обрати безпечний косметичний засіб

30 Грудня, 2022

Для більшості людей косметика – це швидкий та простий спосіб виглядати привабливо. Але якщо ви помітили шкірні реакції після користування косметичними засобами, наприклад висипи або алергію, в наслідок реакції на певні інгредієнти, ці поради допоможуть вам уникнути їх.

  1. Перевірте етикетку. Шукайте продукти із найменшою кількістю інгредієнтів. Це зменшить ймовірність поганої реакції.
  2. Виконайте патч-тест. Перш ніж почати використовувати новий продукт, нанесіть невелику кількість на внутрішній бік ліктя і зачекайте від 48 до 72 годин. Якщо ви не помітили почервоніння, припухлості, сверблячки або печіння в цьому місці, його можна використовувати.
  3. Розбризкуйте розумно. Завжди наносіть парфум на одяг, а не на шкіру. Ви матимете менше шансів отримати шкірну реакцію на нього. Це також допомагає запобігти поганій реакції аромату на інші продукти, які ви використовуєте.
  4. Вірте собі, а не етикеткам. Подивіться, як ваша шкіра відреагує. Позначки "гіпоалергенний", "протестований дерматологами", "перевірений на чутливість" або "не викликає подразнення" не гарантують, що ваша шкіра не відреагує.
  5. Вчасно зупиніться. Якщо ваша шкіра погано реагує на косметичний засіб, негайно припиніть його використання. Іноді можна використовувати безрецептурний крем з гідрокортизоном, щоб полегшити запалення. У деяких випадках вам може знадобитися допомога спеціаліста.

Дві основні реакції шкіри на косметичні засоби

  1. Роздратування. Ваш лікар може назвати це «дратівливим контактним дерматитом». Це найпоширеніша реакція шкіри на косметику. Він може спричинити печіння, поколювання, свербіж та почервоніння в області нанесення продукту.

Якщо ваша шкіра суха чи пошкоджена, вона втрачає частину свого природного захисту від подразників. Це означає, що реакції можуть бути різкішими або легшими.

  1. Шкірні алергії (алергічний контактний дерматит). Чутливість або алергія на певний інгредієнт продукту викликає почервоніння, набряк, свербіж або пухирі на шкірі. Ароматизатори та консерванти є одними з найбільших винуватців таких реакцій.

Навіть продукти, на яких написано, що вони не мають запаху, можуть містити маскуючий агент, тобто аромат, який маскує хімічні запахи. Хоча ви можете не відчувати його запах, він все ж таки може бути там і викликати алергічну реакцію у деяких людей.

Консерванти є практично в кожному продукті, що містить воду для попередження псування. Усі найпоширеніші консерванти викликають шкірну алергію. Але це не означає, що вони викликають алергічні реакції у всіх. Вони можуть взагалі не турбувати вашу шкіру.

Косметичні продукти, які найчастіше викликають шкірну реакцію

До них відносяться:

  • Мило для ванн
  • Миючі засоби
  • Антиперспіранти
  • Макіяж для очей
  • Зволожуючі засоби
  • Лосьйон для перманентної завивки (особливо ті, що містять хімічний гліцерилмонотіогліколат)
  • Шампуні
  • Лак для нігтів (особливо той, що містить формальдегід)
  • Клей для нігтів, що містить метакрилат.

Фарби для волосся також можуть бути джерелом шкірних реакцій, особливо ті, які містять п-фенілендіамін, а також персульфат амонію, що використовується для освітлення волосся.

Крім того, у деяких людей косметичні засоби, що містять альфа-гідроксикислоти, можуть викликати такі проблеми, як почервоніння, набряк, пухирі, висипання або свербіж.

Деякі креми та сироватки від зморшок із третиноїном можуть викликати дратівливий контактний дерматит.

Багато людей чутливі до сонцезахисного крему. Якщо ви відчуваєте таку проблему, поговоріть з дерматологом про те, як краще захистити шкіру від сонця. Шукайте сонцезахисні креми з дуже невеликою кількістю інгредієнтів, які є фізичними блокаторами (зробленими з оксиду цинку та/або діоксиду титану), які зазвичай не викликають алергічних реакцій.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/