Маленькі кроки для покращення здоров’я в Новому Році

3 Січня, 2023

Щоб нарешті виконати щорічні обіцянки самому собі, спробуйте знизити планку та виконати декілька простих кроків корисних вашому здоров’ю.

Знову настав день, коли ви обіцяєте собі почати правильне харчування, заприсягаєтесь відновити абонемент у спортзал, кинути палити (на цей раз назавжди) та користуватися зубною ниткою.

Але з часом сімейні та робочі обов'язки беруть гору, і ці рішення відкладаються до наступного року.

Цього року спробуйте одну нелогічну річ: зменшіть свої очікування. Ви не можете відновити своє тіло або змінити своє здоров'я одним стрибком, але якщо ви зробите досить маленьких кроків, ви зможете досягти великих успіхів на шляху до здоровішого та щасливішого нового себе.

Збережіть декілька корисних порад для тіла, обличчя, мозку та загального стану здоров'я, які допоможуть стати на шлях успіху, цього разу по-справжньому.

Для тіла

Більше ходіть. Експерти в галузі охорони здоров'я кажуть, що 10 000 кроків на день — це чарівне число для позбавлення від жиру та запобігання діабету 2 типу. Нема часу ходити так далеко? Додавання всього 2000 кроків на день може мати велике значення для здоров’я. Піднімаєтеся сходами замість ліфта, паркуєтесь подалі від роботи і швидко проходьте кілька кіл по торговому центру. Як тільки ви наберете 2000, додайте ще 2000 і продовжуйте йти.

Відмовтеся від снеків. Замініть чіпси чи крекер яблуком, червоним перцем чи якимось іншим фруктом або овочем. Вживання в їжу різноманітних фруктів та овочів знизить кров'яний тиск і допоможе вам схуднути. Ці багаті на антиоксиданти продукти також допоможуть вашому організму боротися з хворобами.

Підтягніть живіт. Ми всі схиблені на вазі, але хороше здоров'я залежить не стільки від кілограмів, скільки від об’єму. Жир, що сидить навколо вашої талії, є найнебезпечнішим. Експерти кажуть, що зменшення об’єму всього на 2-3 см може знизити ризик діабету, серцевих захворювань та інших проблем зі здоров'ям. Їжте менше цукру та збільшуйте фізичну активність.

Їжте рибу. Включіть рибу в своє меню хоча б двічі на тиждень. Люди, які з'їдають кілька порцій риби на тиждень, живуть довше і рідше хворіють на серцево-судинні захворювання. Лосось, форель, тунець або камбала забезпечують хороший баланс між високим вмістом омега-3 жирних кислот та низьким рівнем ртуті.

Для обличчя

Доберіться до ретинолу. Багато продуктів, які пропонують нам в рекламі стверджують, що звужують лінії та зморшки, але найближчим до косметичної машини часу є крем на основі ретинолу. Так, це справді працює. Більшість дерматологів сходяться на думці, що ретинол є найкращим засобом проти старіння для місцевого застосування. Він не лише розгладить шкіру, а й зменшить сонячні плями та прищіки.

SPF для шкіри. Перед тим, як скористатися губною помадою, нанесіть бальзам для губ із фактором захисту SPF 30, щоб захистити їх від шкідливого впливу сонячних променів. Не забувайте й про решту обличчя. Щоранку наносьте комбінацію сонцезахисного крему та зволожуючого крему, щоб зберегти шкіру зволоженою та захистити її від раку шкіри та передчасного старіння.

Викиньте свої цигарки. Попередження про рак і легеневі захворювання не змусили вас кинути палити? Можливо, думка про обличчя, повне зморшок, нарешті переконає вас. Дослідження підтверджують, що паління передчасно старить шкіру. Якщо не можете кинути самостійно, зверніться по допомогу до лікаря.

Оглядайте себе. Перевірте шкіру перед дзеркалом. Звертайте увагу на будь-яку пляму, яка змінилася у кольорі, розмірі чи формі. Зверніться до дерматолога, як тільки знайшли щось підозріле. Рак шкіри, виявлений на ранніх стадіях, майже повністю виліковний, тому важливо перевіряти свої родимки.

Для мозку

Устань і співай. Налаштуйте свій будильник так, щоб він будив вас улюбленою піснею. Музика чудово знімає стрес, особливо якщо ви слухаєте пісні, які вам справді подобаються.

Балуйте себе. Щоранку, перед тим, як стати з ліжка, витратьте 20 секунд на роздуми про приємну річ, яку ви можете зробити для себе в цей день. Зателефонуйте найкращому другу, прийміть гарячу ванну або побалуйте себе смачним латте у своєму улюбленому кафе. Що б ви не робили, приділяйте собі хоч півгодини щодня.

Перепочиньте. Коли ваша робота або діти зводять вас з розуму, йдіть в тихе місце, заплющіть очі і порахуйте у зворотному порядку від 10 до нуля, роблячи по одному глибокому вдиху на кожне число. Коли ви дихаєте глибоко, ваше серце не працюватиме так старанно, а ваш розум буде надто зосереджений, щоб думати ще про щось.

Більше смійтесь. Сміх - сильний цілитель. Він може заспокоїти ваш розум і допомогти зцілити ваше тіло. Всього за 15 хвилин сміху кровоносні судини розслабляються та знижується артеріальний тиск, як за 30 хвилин заняття аеробікою.

Для загального здоров'я

Знайдіть партнера. Важче відмовитися від дієти та легше почати займатись спортом, коли вас підтримує друг. Партнерство допоможе вам обом досягти ваших цілей.

Подрімайте. Не можете повноцінно поспати сім-дев'ять годин уночі? Перезарядіться «котячим» сном. Заведіть будильник на 20-30 хвилин і насолоджуйтесь блаженним полуденним сном. Однак, не зловживайте - надто довгий денний сон може порушити ваш нічний режим.

Проходьте регулярні обстеження у лікаря. Якщо ви давно не відвідували свого лікаря, запишіться на прийом. Обговоріть свою вагу, дієту та будь-які проблеми, які у вас є. Дізнайтеся, які аналізи бажано здати для профілактики захворювань.

Пийте воду. Підтримка водного балансу важлива як для вашої шкіри, так і для загального стану здоров'я. Щодня потрібно випивати близько 9 шклянок води.

Займайтесь спортом. 30-хвилинне тренування щодня допоможе вашому тілу виглядати і почуватися краще, а фізична активність на початку дня допоможе вам краще спати вночі.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/