Скринінг шийки матки

9 Січня, 2023

Для чого робити тест?

Рак шийки матки один із тих видів онкологічних захворювань, які можливо попередити та запобігти їм.

Майже всі види раку шийки матки спричинені Вірусом Папіломи Людини. ВПЛ - це дуже поширена інфекція, яка, як правило, не має явних симптомів. Вірус передається статевим шляхом і може заразити як чоловіків, так і жінок.

Цервікальний скринінг-тест виявляє наявність ВПЛ. Організм може позбавитися більшості інфекцій ВПЛ природним шляхом, але якщо цього не зробити, деякі типи ВПЛ можуть викликати зміни в клітинах шийки матки. Якщо ці клітинні зміни не виявити і не лікувати на ранній стадії, вони можуть перетворитися на рак шийки матки.

Насправді, 80% жінок, у яких розвинувся рак шийки матки, ніколи не проходили скринінгу або не проходили його регулярно. Заохочуючи більше людей проходити обстеження, ми можемо суттєво скоротити кількість смертей від раку шийки матки.

Коли починати обстежуватись?

Жінкам слід розпочинати скринінг шийки матки віком від 25 років.

Якщо ви ніколи раніше не проходили скринінг, ви повинні були пройти свій перший скринінг-тест на шийку матки після того, як виповниться 25 років.

Якщо у вас був мазок Папаніколау до 23 років, ви повинні були пройти наступний скринінговий тест шийки матки після того, як виповниться 25 років.

Що таке мазок Папаніколау?

Мазок Папаніколау, також званий тестом Папаніколау, є дослідженням, яке лікар використовує для перевірки раку шийки матки у жінок. Він також може виявити зміни в клітинах шийки матки, які згодом можуть перетворитися на рак.

Як щодо раку шийки матки не пов’язаного з Вірусом Папіломи Людини?

Майже всі випадки раку шийки матки викликані ВПЛ.

Деякі дуже рідкісні види раку шийки матки не викликаються ВПЛ. Відповідного скринінгового тесту для цих типів раку шийки матки не існує. Ні мазок Папаніколау, ні новий скринінговий тест на шийку матки не в змозі виявити ці види рідкісного раку шийки матки.

Ці типи раку шийки матки зазвичай виявляються, коли жінки повідомляють про такі симптоми, як біль та аномальна кровотеча. Будь-хто, хто має симптоми, повинен негайно звернутися до лікаря - неважливо, скільки вам років або скільки часу пройшло з моменту вашого останнього скринінгового тесту шийки матки.

Що робити, якщо у вас є симптоми?

Скринінг-тест на шийку матки – це тест для жінок, які не мають симптомів.

Якщо у вас є такі симптоми, як біль, аномальна вагінальна кровотеча або нетипові виділення, негайно зверніться до лікаря – незалежно від вашого віку і навіть якщо ваш останній скринінговий тест був нормальним.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/