Чому ви відчуваєте поколювання в руках і ногах?

13 Січня, 2023

Цукровий діабет

Пошкодження нервів, викликане високим рівнем цукру в крові, є найбільш поширеною причиною оніміння або поколювання в руках та ногах. Невиліковний діабет може мати інші симптоми. Ви можете відчувати спрагу, багато мочитися, або ваше дихання може набути запаху фруктів. Щоб дізнатись чи є у вас діабет необхідно здати відповідний аналіз крові. Проконсультуйтесь з лікарем, як уповільнити або зупинити можливе пошкодження нервів або запобігти погіршенню.

Вагітність

Ваша дитина і додаткова рідина, що надходить під час вагітності, можуть тиснути на нерви у вашому тілі. Це викликає оніміння та печіння в руках, кистях та ногах. Розтягнута шкіра може викликати оніміння живота. Носіння шини на зап'ясті на ніч може допомогти при проблемах із руками. Поколювання має пройти після пологів.

Защемлення нерву

Випинання або зсув диску в хребті може чинити тиск на нерви, що йдуть вниз по ногах, викликаючи оніміння або поколювання. Защемлення нерву на зап'ясті може призвести до втрати чутливості рук та пальців. Можливо це синдромом зап'ясткового каналу. Необхідно зробити відповідні дослідження, щоб знайти причину проблеми. Як правило, лікарі можуть рекомендувати відпочинок, шину чи бандаж або фізіотерапію. У деяких випадках може знадобитися хірургічне втручання для усунення проблеми.

Аутоімунне захворювання

Аутоімунні захворювання, такі як вовчанка та ревматоїдний артрит, змушують вашу імунну систему атакувати частини вашого власного тіла. У тому числі й ваші нерви. Такий стан може виникати швидко або повільно, та може спровокувати недавні інфекції. Лікарі перевірять ваші симптоми та історію хвороби. Це допоможе їм зрозуміти, що відбувається, і спробувати лікування, яке полегшить ваші симптоми.

Недостатньо вітамінів

Нестача вітамінів B або E може вплинути на нерви та інші частини тіла. Можливо, ви їсте не ті продукти. Ваш лікар може призначити аналіз крові, щоб перевірити рівень вітамінів, та запропонує відповідну дієту, добавки чи інші методи лікування.

Ліки

Проблеми з нервами часто є побічним ефектом деяких ліків. Ліки від раку (хіміотерапія), ВІЛ або СНІДу, високого кров'яного тиску, туберкульозу та деяких інфекцій можуть викликати слабкість або оніміння рук та ніг. Проконсультуйтеся з лікарем, щоб дізнатися, чи непотрібно змінити лікування або дозування препаратів.

Інфекція

Деякі вірусні та бактеріальні інфекції можуть пошкодити ваші нерви і призвести до оніміння або колючого болю в руках та ногах. Наприклад ВІЛ, хвороба Лайма, оперізуючий лишай, вірус Епштейна-Барра, гепатити В і С, вірус Західного Нілу, цитомегаловірус.

Ниркова недостатність

Ваші нирки позбавляються токсинів у крові, які можуть пошкодити нерви. Тому, коли ваші нирки не працюють належним чином, ваші руки та ноги можуть поколювати. Двома найбільш поширеними причинами ниркової недостатності є діабет та високий кров'яний тиск.

Генетичний розлад

Хвороба Шарко-Марі-Тута і спадкова невропатія зі схильністю до паралічу від здавлення (HNPP) - це два генетичні захворювання, що викликають оніміння рук та ніг. Хвороба Шарко-Марі-Тута зношує ваші м'язи. Вам може знадобитися фізіотерапія або спеціальні засоби зменшення симптомів. HNPP впливає на ваші нерви і, швидше за все, викличе оніміння та слабкість у руках та ногах.

Пухлина

Скупчення аномальних клітин (пухлини), що росте поряд з нервами або на них, може тиснути на них і позбавляти вас чутливості в руках та ногах. Це може статися з раковими чи доброякісними пухлинами. Пухлини в інших місцях можуть вплинути на імунну систему і викликати пошкодження нервів. Якщо зменшити пухлину, наприклад шляхом курсу хіміотерапії, то симптоми можуть зникнути.

Проблеми із щитовидною залозою

Недостатня активність щитовидної залози (гіпотиреоз) може викликати біль, печіння та оніміння рук та ніг. Зазвичай це відбувається, якщо у вас тяжкий гіпотиреоз і ви не лікували його. Ліки для щитовидної залози, фізичні вправи та нормалізація ваги тіла можуть допомогти з цими симптомами.

Надмірне вживання алкоголю

З часом, тривале вживання алкоголю може пошкодити нерви та тканини людини. Зловживання алкоголем може призвести до того, що у вашому організмі не вистачатиме вітамінів, таких як B 12 і фолієвої кислоти. І пошкодження, і нестача вітамінів можуть завадити вашим нервам працювати належним чином. Це може призвести до втрати чутливості в ногах та руках.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/