Меланома… Що потрібно знати.

17 Січня, 2023

Що таке меланома?

Меланома – це один з найбільш серйозних типів раку шкіри, що викликає більшу частину смертей від раку шкіри. Меланома розвивається, коли клітини, що надають шкірі засмаги або коричневого кольору (клітини, що виробляють пігмент), починають безконтрольно рости. Загалом кількість людей із меланомою за останні кілька десятиліть збільшилася.

Що викликає меланому?

Існує безліч факторів ризику, що підвищують ймовірність розвитку меланоми, зокрема:
  • Ультрафіолетове світло, що потрапляє на шкіру, наприклад від сонця чи солярію – це найбільш поширений фактор ризику.
  • Вік - частіше зустрічається у людей похилого віку, але у молодих людей також може розвинутися меланома - це один з найбільш поширених видів раку у людей молодше 30 років (особливо серед жінок).
  • Родимки - наявність атипових родимок, багато родимок та/або великих родимок.
  • Спадковість захворювання
  • Світлий колір обличчя — світла шкіра, багато ластовиння та/або світле волосся та очі.

Які ознаки та симптоми меланоми?

В першу чергу, це нова пляма на шкірі або пляма, яка змінює розмір, форму або колір. Іншою важливою ознакою є пляма, яка відрізняється від усіх інших плям на шкірі. Такі утворення обов’язково потрібно перевірити у онкодерматолога:
  • Асиметрія - одна половина родимки або родимої плями не збігається з іншою.
  • Контури - краї нерівні, рвані, зазубрені або розмиті.
  • Забарвлення – колір не скрізь однаковий, але може мати різні відтінки коричневого чи чорного, іноді вкраплення рожевого, червоного, білого чи блакитного.
  • Діаметр – пляма більше 6 мм у діаметрі
  • Родимка змінюється у розмірі, формі чи кольорі.
Деякі меланоми не відповідають цим правилам. Важливо повідомляти лікаря про будь-які зміни або нові плями на шкірі, а також про новоутворення, які відрізняються від решти родимок.

Діагностика меланоми

Якщо ви помітили будь-які ознаки та симптоми меланоми: Запишіться до лікаря для фізичного огляду. На прийомі онкодерматолог може зробити біопсію шкіри, якщо вважатиме її підозрілою. Біопсія включає взяття зразка вашої шкіри для пошуку будь-яких ракових клітин. Діагноз меланоми буде поставлений, якщо клітини меланоми будуть виявлені у вашій біопсії. Після цього діагнозу ваш дерматолог повідомить вам стадію вашої меланоми.

Стадії меланоми

Існує п'ять стадій, які лікарі використовують для класифікації меланоми під час встановлення діагнозу:
  • Стадія 0 (in situ): меланома обмежена верхнім шаром шкіри.
  • Стадія I (локалізована пухлина): меланома вражає лише шкіру та дуже тонка (товщиною до 2 мм).
  • Стадія II (локалізована пухлина): меланома вражає лише шкіру та біль товстіша, ніж на стадії I.
  • Стадія III (регіонарне поширення): Меланома поширюється регіонально - за межі вихідної ділянки шкіри на довколишні ділянки.
  • Стадія IV (метастатична/віддалена хвороба): меланома поширилася на віддалені ділянки (метастазувала) від вихідної ділянки шкіри.

Лікування меланоми

Після встановлення діагнозу команда онкологів визначає стратегію лікування. Для більшості випадків лікування, швидше за все, почнеться із видалення меланоми. Після лікування в організмі можуть залишитися деякі ракові клітини, яких тести не можуть виявити. Ці ракові клітини можуть перерости в пухлину, викликаючи рецидив раку. Ось чому після операції ви маєте обговорити з лікарем свої подальші дії залежно від стадії захворювання та інших факторів. Обов'язково поставте всі свої питання, щоб зрозуміти, які у вас варіанти і як знизити ймовірність рецидиву в майбутньому.

Яка ймовірність повернення меланоми?

Меланома може повернутися в те саме місце або близько до того місця, де вона почалася. Найчастіше це відбувається в перші п'ять років після лікування, але може статися пізніше. Якщо меланома повертається та метастазує або поширюється на віддалені частини тіла, шанси на виживання стають нижчими. Якщо у вас або у вашої близької людини діагностована меланома, поговоріть зі своїм лікарем про всі можливі варіанти лікування та профілактики рецидивів.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/