Набрякають пальці? У чому причина…

20 Січня, 2023

Затримка рідини

Набряк виникає, коли рідини організму накопичуються у тканинах чи суглобах. Іноді ваші пальці опухають або вам важко одягнути чи зняти каблучку. Одним із винуватців може бути солона їжа. Зазвичай, це не привід для занепокоєння. Але в інших випадках ваші опухлі пальці та руки можуть сигналізувати про проблему зі здоров'ям, яка потребує вашої уваги.

Вправи та спека

Ваше серце, легені та м'язи потребують кисню, щоб підживлювати ваше тренування. Таким чином, до цих місць надходить більше крові, а до рук – менше. Дрібні кровоносні судини реагують на цю зміну та розширюються, що призводить до набрякання пальців. Щось подібне відбувається, коли ваше тіло нагрівається у спекотну погоду. Щоб охолонути, кровоносні судини у вашій шкірі набухають, дозволяючи теплу залишити поверхню. Це абсолютно нормально.

Травми

Можливо, у вас порвана зв'язка або вивих пальця, пошкоджене сухожилля, чи навіть зламана кістка. Якщо травма не надто серйозна, може бути достатньо прикласти лід, або прийняти звичайне знеболююче. Зверніться до лікаря у випадку, коли ви не можете розігнути палець, у вас жар або сильний біль.

Інфекції

Три фактори, які можуть спричинити набрякання пальців:
  • Герпетичний панарицій: герпесна інфекція, що викликає появу маленьких опухлих кривавих пухирів на пальцях.
  • Пароніхія: інфекція основи нігтя, спричинена бактеріями чи грибком.
  • Панарицій: болісна гнійна інфекція на кінчику пальця.
Інфекції пальців можуть поширюватися на інші частини тіла, якщо їх не лікувати на ранній стадії.

Артрит

Ревматоїдний артрит (РА) вражає слизову оболонку суглобів і викликає набряк, біль та скутість. Симптоми часто з'являються спочатку у суглобах рук. РА зазвичай вражає обидві руки. Псоріатичний артрит може вражати людей зі шкірним захворюванням, так званим псоріазом. Це часто викликає ковбасоподібний набряк пальців рук та ніг. Обидва типи артриту є серйозними і без лікування можуть спричинити пошкодження суглобів та інші серйозні проблеми.

Подагра

Ця «хвороба багатіїв» здебільшого вражала людей, які могли дозволити собі багато м'яса, морепродуктів та алкоголю. Сьогодні подагра може вразити людей із будь-яким рівнем доходу. Вона викликає сильний біль та набряки, зазвичай у великому пальці ноги. Але потрапити вона може у будь-який суглоб, у тому числі й у пальці. Це відбувається, коли занадто велика кількість сечової кислоти у крові утворює кристали в суглобах. Ліки можуть допомогти полегшити біль та запобігти новим нападам.

Лікарські засоби

Поширені винуватці набряків:
  • Безрецептурні знеболювальні, такі як аспірин або ібупрофен
  • Стероїди
  • Деякі ліки від діабету чи високого кров'яного тиску
  • Препарати від нервового болю, такі як габапентин та прегабалін
  • Гормональна терапія естрогеном чи тестостероном
Набряклі пальці від ліків зазвичай не є серйозним захворюванням. Але вам варто поспілкуватись зі лікарем, якщо це вас турбує.

Зап’ястковий тунельний синдром

Це защемлення нерву у місці зап'ястя. Деякі люди кажуть, що їхні пальці здаються марними та опухлими, навіть якщо вони не виглядають так. Ви також можете відчути біль, поколювання чи оніміння. Систематичне повторення одних і тих самих рухів руками знову і знову може викликати синдром зап'ясткового каналу. Його можна лікувати, і зазвичай він не завдає довготривалої шкоди.

«Тригерний» палець

Це коли ваш палець клацає, коли ви його згинаєте чи випрямляєте. Ваш палець також може бути набряклим. Тригерний палець виникає при опуханні навколо сухожилля, іноді після операції із приводу синдрому зап'ясткового каналу. Частіше зустрічається у людей із РА або діабетом. Зазвичай такі розлади проходять самі собою, але можливі ускладнення, при яких палець може застрягти у зігнутому положенні. Запитайте лікаря, чи потрібне вам лікування якщо помітили схожі симптоми.

Хвороба нирок

Ваші нирки позбавляються відходів та зайвої рідини з вашого тіла. Однією з перших ознак того, що щось не в порядку, є набряклість пальців, стоп та навколо очей. Більше шансів отримати захворювання нирок, якщо у вас діабет або високий кров'яний тиск. Контролюйте ці проблеми, щоб захистити свої нирки або попередити ускладнення хвороби. Якщо нирки не працюють досить добре, вам знадобиться пересадка або діаліз.

Вагітність

У вас може виникати набрякання пальців, кісточок або ніг під час вагітності. Але раптовий набряк, особливо на руках та обличчі, може бути ознакою прееклампсії. Це небезпечний високий кров'яний тиск, який може з’явитися у другій половині вагітності. Рідко вона настає після пологів і називається післяродовою прееклампсією. Проблема торкається нирок, викликаючи набряк. У вас також може бути сильний головний біль, біль у животі та проблеми із зором.

Лімфедема

Цей набряк виникає, коли рідина в лімфатичній системі не може добре дренуватись. Іноді це побічний ефект лікування раку. Жінкам із раком молочної залози часто видаляють лімфатичні вузли в пахвових западинах для перевірки на наявність раку. Це порушує відтік лімфи і може призвести до набряків рук. Радіація може пошкодити вузли та погіршити проблему. Лімфедема може виникнути будь-коли після лікування та не підлягає повному виліковуванню.

Хвороба Рейно

Хвороба Рейно – це рідкісне захворювання, що вражає кровоносні судини пальців рук та ніг. Вона змушує їх звужуватися, коли вам холодно або ви відчуваєте стрес. Відсутність кровотоку робить ваші пальці крижаними та болючими. Вони можуть стати білими чи синіми. Коли судини відкриваються та кров повертається, пальці можуть пульсувати та опухати. У серйозних випадках відсутність кровотоку може спричинити виразки або навіть некроз тканин.

Склеродермія

Це захворювання імунної системи, що змушує організм виробляти дуже багато білку колагену. Це потовщує шкіру і може вплинути на інші частини тіла. Ваші руки можуть стати жорсткими, а пальці роздутися, як сосиски. У деякі людей симптоми досить легкі, та у серйозніших випадках можуть бути пошкоджені органи. Склеродермія не минає, але її можна лікувати.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/