Чому скринінг раку товстої кишки має значення

26 Січня, 2023

Здоров'я кишківника досить актуальна тема на сьогоднішній день. Ми постійно шукаємо, як покращити своє здоров’я та, на жаль, багато добавок, дієт та різного роду засобів народної медицини, що активно рекламуються в соціальних мережах та інших сайтах в Інтернеті, не підтверджені наукою. Але є одна річ, яку ви можете зробити, щоб забезпечити здоров'я кишківника - це пройти обстеження на рак товстої кишки.

Ми постійно спостерігаємо зростання числа діагнозів раку товстої кишки через затримки або відсутність скринінгу.

Колоректальний рак є четвертим найпоширенішим видом раку у світі та одним з найбільш смертоносних.

Але чи знаєте ви, що він також один із найбільш запобіжних захворювань? Скринінг раку товстої кишки призначений для виявлення раку до того, як він стане поширеним, або видалення поліпів до того, як вони переродяться в рак. Дослідження показали нижчий рівень смертності під час використання програм скринінгу.

На жаль, ми бачимо дедалі більше діагнозів раку у молодих пацієнтів. Раніше рекомендувалося починати скринінг колоректального раку у віці 50 років для людей із середнім ризиком захворювання, але тепер цей вік знижений до 45 років.

Що таке рак товстої кишки?

Рак товстої кишки починається з нормальної тканини, яка трансформується у невеликий наріст, що зветься поліпом, який потім може перерости в злоякісне утворення. Найчастіше рак товстої кишки розвивається протягом 10-15 років.

Які симптоми раку товстої кишки?

У більшості випадків рак товстої кишки не має симптомів. Ось чому ми рекомендуємо проходити обстеження усім людям старше 45 років. Деякі пацієнти страждають на такі симптоми, як кров у стільці, біль у животі чи спині, втрата ваги, анемія, стомлюваність, зміна характеру випорожнень.

Як зрозуміти який ризик захворювання у вас?

Колоректальний рак може носити спадковий характер. Якщо у вашій родині були випадки раку товстої кишки, вам потрібно розпочати обстеження до 45 років. Якщо у вас в анамнезі є запальні захворювання кишечника, такі як виразковий коліт або хвороба Крона, вам можуть знадобитися більш часті обстеження, оскільки ваш ризик може бути вищим.

Які варіанти скринінгу можливі?

Колоноскопія – золотий стандарт діагностики колоректального раку. Лікар використовує довгу гнучку трубку з камерою на кінці, щоб оглянути товсту кишку. Якщо бачать будь-які поліпи, їх можуть видалити, перш ніж вони переростуть у рак. Якщо ваша перша колоноскопія пройшла нормально, мине 5-10 років, перш ніж вам знадобиться ще одна.

Аналогічний тест, відомий як сигмоїдоскопія, є ще одним варіантом, але він дозволяє лікареві побачити лише частину товстої кишки. Так як підготовка та сама, як і при попередньому дослідженні - випити проносне напередодні і прийняти заспокійливе в день – ми рекомендуємо, все ж таки, пройти повну колоноскопію.

Як запобігти раку товстої кишки?

Скринінг, скринінг, скринінг! Коли ми виявляємо рак товстої кишки на ранніх стадіях, то шанс вилікуватись на багато більший.

Щодо зміни способу життя, дослідження пов'язують вживання червоного м'яса та обробленого м'яса з підвищеним ризиком розвитку раку товстої кишки. Підтримка здорової ваги та регулярні фізичні вправи також можуть допомогти. Уникайте паління сигарет та надмірного вживання алкоголю. Озбройтеся інформацією та дізнайтеся про свою сімейну історію, щоб вирішити, чи слід вам пройти обстеження раніше, ніж виповниться 45 років.

Колоноскопія – це всього навсього один день незручностей, але найкращий спосіб переконатися, що ваш кишечник здоровий.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/