Ознаки, що з вашими нирками щось не так

30 Січня, 2023

Постійна втома

Нирки фільтрують відходи з крові і виводять їх із сечею. Коли нирки не працюють належним чином, можуть накопичуватися токсини. Один з найпоширеніших симптомів — втома. Ви можете відчувати себе виснаженими, слабкими або мати проблеми з концентрацією уваги. Нирки виробляють гормон, який змушує ваше тіло створювати еритроцити. Якщо їх менше, ваша кров не може доставити до м'язів та мозку стільки кисню, скільки їм потрібно.

Поганий сон

Дослідження показують можливий зв'язок між апное уві сні та хронічною хворобою нирок (ХХН), яка згодом ушкоджує ваші органи та може призвести до ниркової недостатності. Апное уві сні може частково пошкодити ваші нирки, не дозволяючи вашому тілу отримувати достатню кількість кисню. ХХН, у свою чергу, може викликати апное уві сні через звуження горла, накопичення токсинів та інші причини.

Свербіння шкіри

Якщо нирки не можуть виводити токсини і вони накопичуються в крові, це може викликати висип або свербіж по всьому тілу. З часом ваші нирки можуть бути не в змозі збалансувати мінерали та поживні речовини у вашому тілі. Це може призвести до мінерального та кісткового захворювання, яке може зробити вашу шкіру сухою та сверблячою.

Набрякле обличчя та ноги

Коли ваші нирки не можуть позбутися натрію, в організмі накопичується рідина. Це може призвести до опухання рук, ступнів, кісточок ніг або набряклості обличчя. Ви можете помітити набряк, особливо в області нижніх кінцівок. А білок, що просочується із сечею, може впливати на набряклость навколо очей.

М'язові спазми

Судоми в ногах та інших місцях можуть бути ознакою поганої роботи нирок. Дисбаланс у рівнях натрію, кальцію, калію чи інших електролітів може порушити роботу ваших м'язів та нервів.

Задишка

Коли у вас захворювання нирок, ваші органи не виробляють достатньої кількості гормону, який називають еритропоетином. Гормони сигналізують вашому тілу, коли виробляти еритроцити. Без нього можна захворіти на анемію і відчути задишку. Це ще одна причина – скупчення рідини. У серйозних випадках лежання може викликати у вас відчуття, що ви тонете.

Затуманення в голові

Коли ваші нирки не відфільтровують усі відходи з вашого тіла, токсини можуть вплинути на ваш мозок. Анемія також може блокувати ваш мозок від кисню, якого він потребує. Ви можете відчути запаморочення та проблеми з концентрацією уваги та пам'яттю. Ви навіть можете настільки заплутатися, що у вас виникнуть проблеми із виконанням простих завдань.

Низький апетит

Хвороба нирок може спричинити нудоту або блювання та розлад шлунку. У результаті знижується апетит та іноді це може спричинити втрату ваги.

Неприємний подих

Коли нирки не можуть відфільтровувати відходи, це може викликати стан, званий уремією, який може викликати неприємний запах із рота. Крім того, токсини в кровотоку можуть надавати їжі металевого або неприємного присмаку.

Піниста, коричнева або кривава сеча

Сеча з бульбашками може бути ознакою занадто великої кількості білку, що називається альбуміном. Це може бути наслідком проблем із нирками. Так само може бути коричнева або дуже бліда сеча. Порушення функції нирок також може призвести до потрапляння крові до сечового міхура. Кров у сечі також може бути викликана камінням у нирках, пухлинами чи інфекцією.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/