Яєчники…що потрібно знати?

1 Лютого, 2023

Жіноча репродуктивна система складається з багатьох унікальних частин, у тому числі яєчників.

Що таке яєчники?

Яєчники - це частина жіночої репродуктивної системи, а також ендокринної системи.

Жіноча репродуктивна система складається з багатьох органів, які знаходяться як усередині тіла, так і зовні. Яєчники являються частиною внутрішньої жіночої репродуктивної системи.

Що роблять яєчники?

Яєчники виконують дві основні функції: виробляють, зберігають та виділяють жіночі статеві гормони, а також виробляють, зберігають та виділяють яйцеклітини.

Ваші яєчники виробляють два типи гормонів: естроген та прогестерон.

Естроген є важливим гормоном для обох статей, хоча у чоловіків його виробляється менше. Крім яєчників, надниркові залози та жирові відкладення також можуть секретувати естроген.

Нерепродуктивне використання естрогену в організмі впливає на:

  • Кровообіг
  • Цукор в крові
  • Кісткову масу
  • Функції мозку
  • Виробництво колагену
  • Холестерин

Як репродуктивний гормон естроген виконує такі функції:

  • Зміна тіла під час статевого дозрівання
  • Вихід яйцеклітин під час овуляції
  • Підвищення народжуваності
  • Регулювання менструального циклу
  • Стимуляція менопаузи

Прогестерон – ще один важливий гормон. Його рівень підвищується у другій половині менструального циклу, щоб підготувати матку до можливої вагітності. Він робить це, викликаючи потовщення лінії матки, щоб яйцеклітина могла імплантуватись, а також блокуючи скорочення м'язів матки.

Якщо ви завагітнієте, рівень прогестерону залишатиметься підвищеним протягом усієї вагітності, щоб організм не виробляв додаткові яйцеклітини та допомагав підготувати груди до вироблення молока.

Утворення та зберігання яйцеклітин

Жінки народжуються з усіма яйцеклітинами, які в них колись будуть. Це означає, що поки дитина перебуває у матці, яєчники вже зайняті виробництвом яйцеклітин. Ці незрілі яйцеклітини зберігаються в яєчниках у невеликих мішечках, які називаються фолікулами яєчників. У кожному вашому яєчнику тисячі фолікулів.

Ваші яєчники випускають ці яйцеклітини відповідно до вашого менструального циклу.

Де розташовані яєчники?

Ваші яєчники розташовуються по обидва боки матки. Вони утримуються м'язами і зв'язками. Зазвичай вони розміром із яйце, але зменшуються після менопаузи.

Захворювання яєчників

Рак яєчників.

Ендометріоз - це стан, при якому тканина, схожа на матку, розростається поза маткою. Він може рости на яєчниках або фалопієвих трубах утворюючи кісти та накопичення рубцевої тканини.

Кісти яєчників. Кісти яєчників розвиваються, коли ці наповнені рідиною мішечки розростаються на матці. Зазвичай, вони нешкідливі, але іноді можуть стати злоякісними. Крім того, деякі з них можуть спричинити сильний біль та кровотечу при розриві.

Пухлини яєчників. Пухлини яєчників можуть рости на поверхні, що вистилає яєчники (тобто поверхневі епітеліальні пухлини), в ділянці, що виробляє гормони (стромальні пухлини), і в яйцеклітинах (герміногенні пухлини). Більшість пухлин яєчників доброякісні, але деякі можуть бути раковими.

Запальні захворювання органів малого тазу. Запальні захворювання органів малого тазу — це стан, у якому відбувається інфікування одного чи кількох жіночих репродуктивних органів. Зазвичай це викликається бактеріями, що передаються статевим шляхом.

Первинна недостатність. Первинна недостатність яєчників, також відома як передчасна недостатність яєчників, виникає, коли яєчники перестають працювати до досягнення людиною 40-річного віку. Зазвичай це відбувається через проблеми з фолікулами яєчників. Багато речей можуть викликати проблеми з фолікулами, у тому числі генетичні порушення, порушення обміну речовин, аутоімунні захворювання, радіація або токсини, такі як сигаретний дим та пестициди.

Біль у яєчниках може збігатися з овуляцією. Хоча сильний біль у животі може бути результатом багатьох причин, проконсультуйтеся з лікарем, оскільки він може бути симптомом проблеми з вашими яєчниками.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/