Гіпертонія: як високий кров’яний тиск впливає на ваше тіло

7 Лютого, 2023

Пошкодження артерій

Ваші артерії повинні бути міцними, еластичними та гладкими, щоб кров легко переміщалася від серця та легень до органів та інших тканин. Високий кров'яний тиск давить на стінки артерій. Це ушкоджує внутрішню частину та викликає накопичення жиру чи «нальоту». Цей наліт робить ваші артерії більш жорсткими та вузькими, тому вони також не можуть виконувати свою роботу.

Аневризма

Коли високий кров’яний тиск виштовхує частину стінки артерії та послаблює її, віна може потрапити до вашого тіла і серйозно нашкодити. Таке можливо у будь-якій артерії, але найчастіше аневризми виникають в аорті, яка проходить посередині тіла. Якщо у вас пошкоджена артерія, ви можете отримати аневризму, навіть якщо ви не маєте високого кров'яного тиску.

Ішемічна хвороба серця

Ішемічна хвороба серця виникає, коли холестеринові відкладення (бляшки) накопичуються в артеріях, близьких до серця. Це уповільнює кровотік, що може викликати біль у грудях або дивний серцевий ритм (званий аритмією). Повна закупорка може спричинити серцевий напад.

Гостре серцево-судинне захворювання

Коли утворюється достатня кількість бляшок або їх скупчення відокремлюється, щоб повністю перекрити артерію, яка йде до серця, це може спричинити серцевий напад. Блокада позбавляє серцевий м'яз кисню та поживних речовин та може пошкодити чи зруйнувати його.

Зазвичай ви відчуваєте тиск чи біль у грудях, але іноді й у руці, шиї чи щелепі. Вам може бути важко дихати, у вас може виникнути запаморочення чи нудота.

Якщо відчуваєте схожі симптоми – негайно зверніться до лікаря!

Серцева недостатність

Високий кров'яний тиск може призвести до звуження артерій. Згодом це може змусити ваше серце працювати важче та слабшати. Зрештою, воно стає настільки слабким, що не може забезпечувати достатньою кількістю крові решту тіла.

Збільшене серце

У міру того, як перекачувати кров стає все важче, серцевий м'яз потовщується. В результаті все ваше серце стає більшим. Чим більше воно стає, тим менше здатне виконувати свою роботу, а це означає, що ваші тканини можуть не отримувати кисню та поживних речовин, яких вони потребують.

Інсульт

Високий кров'яний тиск є основною причиною інсульту.

Існує два типи інсульту:

  • Геморагічний - у мозку розривається ослаблена артерія.
  • Ішемічний - скупчення або «потік» холестеринових відкладень відривається і блокує приплив крові до клітин головного мозку.

Частина вашого мозку починає вмирати, коли йому не вистачає крові. Це може пошкодити вашу здатність думати, рухатися, говорити і бачити.

Ниркова недостатність

Високий кров'яний тиск є другою за значимістю причиною ниркової недостатності. Він звужує та зміцнює кровоносні судини, які ваші нирки використовують для позбавлення відходів та зайвої рідини. Це не дозволяє спеціальним фільтрам, званим нефронами, отримувати достатню кількість крові та поживних речовин, та зрештою може відключити ваші нирки назавжди.

Проблеми з очима

Високий кров'яний тиск може уповільнити приплив крові до сітківки ока - світлочутливого шару тканини в задній частині очного яблука. Він також може уповільнити рух крові до зорового нерву, який допомагає посилати сигнали у ваш мозок, а в деяких випадках викликати повну сліпоту.

Проблеми з чоловічим здоров’ям

Високий кров'яний тиск може уповільнити кровотік у будь-якій частині тіла. Без припливу достатньої кількості крові до статевих органів можуть виникнути проблеми з ерекцією або її тривалістю. Пацієнтам, що страждають на еректильну дизфункцію рекомендовано перевіряти кров’яний тиск у тому числі.

Втрата кісткової маси

Люди з високим кров'яним тиском часто мають більше кальцію у сечі. Можливо він змушує ваше тіло позбавлятися занадто великої кількості цього мінералу, який так важливий для міцних кісток. Це може призвести до розривів або переломів, особливо у жінок похилого віку.

Апное

Апное уві сні призводить до занадто сильного розслаблення м'язів горла та короткочасної, але неодноразової зупинки дихання під час сну. Високий кров'яний тиск може бути причиною, що викликає апное уві сні, яке, в свою чергу, підвищує кров'яний тиск. В такому випадку потрібно вилікувати обидва захворювання якнайшвидше, щоб запобігти іншим проблемам зі здоров'ям.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/