Рак легень: ознаки, симптоми, стадії

19 Лютого, 2023

Рак легень став головною причиною смерті чоловіків та жінок з інвазивним раком. Щорічно він вбиває більше людей, ніж рак передміхурової залози, рак грудей та товстої кишки разом узяті.

Що викликає рак легень?

Точна причина раку легень досі досліджується. Виявлено, що певні фактори ризику відіграють роль у перетворенні клітин на ракові, наприклад паління цигарок, вплив забрудненого повітря та генетика.

Паління викликає рак легень?

Основною причиною раку легень у чоловіків та жінок є паління цигарок. У 1876 році було винайдено машину для виготовлення скручених сигарет, завдяки чому дешеві тютюнові вироби були доступні практично кожному. До цього рак легень зустрічався відносно рідко. Після винаходу масового виробництва цигарок кількість курців різко зросла, як і рак легень. В даний час близько 90% всіх випадків раку легенів пов'язані з палінням. 10%, що залишилися, складають газ радон, забруднення навколишнього середовища, токсини та інші фактори.

Цигарки та сигаретний дим містять понад 70 хімічних речовин, що викликають рак (канцерогени). Деякі з канцерогенів, виявлених у сигаретному димі, включають:

  • Свинець (дуже отруйний метал)
  • Миш'як (інсектицид)
  • Кадмій (компонент батареї)
  • Ізопрен (використовується для виробництва синтетичного каучуку)
  • Бензол (добавка до бензину)

Сигарний дим насичений специфічними для тютюну нітрозамінами (TSNA), які вважаються особливо канцерогенними.

Симптоми раку легень

На жаль, рак легень часто або не має ранніх симптомів або має неспецифічні ранні симптоми, які люди можуть ігнорувати. Близько 25% людей з раком легень без симптомів діагностуються після рентгенографії грудної клітки або комп'ютерної томографії під час планового обстеження або як процедура щодо інших проблем. Симптоми раку легень, які можуть бути виявлені, наведені нижче:

  • Кашель (хронічний, рецидивний)
  • Втома
  • Втрата ваги
  • Задишка або свистяче дихання
  • Кашель з мокротинням, що містить кров
  • Біль у грудях

Три поширені методи скринінгу раку легень

Фізичний огляд

Медичний огляд шукатиме ознаки хрипів, задишки, кашлю, болю та інших можливих ознак раку легень. Залежно від прогресування раку інші ранні ознаки раку легень можуть включати відсутність потовиділення, розширені вени на шиї, набряк обличчя, надмірно звужені зіниці та інші ознаки. Фізичний огляд також включатиме рентгенографію грудної клітки.

Цитологічне дослідження мокротиння

Цитологічне дослідження мокротиння включає мікроскопічне дослідження слизу (мокроти) пацієнта.

Спіральна комп'ютерна томографія

Цей метод комп'ютерної томографії створює детальне зображення внутрішньої роботи організму. Усередині спірального КТ-апарату робляться докладні зображення відповідних частин тіла пацієнта. Ці зображення потім зв'язуються з рентгенівським апаратом для створення 3D-зображень внутрішніх органів пацієнта. Ці зображення можуть виявити потенційно ракові пухлини.

Діагностика раку легень

Біопсія

Зразок тканини, взятий у пацієнта з підозрою на рак, зазвичай є найкращим методом для встановлення остаточного діагнозу раку легені. Як правило, біопсію легені отримують за допомогою голки, методу бронхоскопії легені або хірургічного видалення тканини.

Типи раку легень

Існує тільки два основних типи раку легені: дрібноклітинний рак легені та недрібноклітинний рак легені. Менше 5% пухлин раку легень набувають форми карциноїдної пухлини, тоді як інші ракові пухлини зустрічаються ще рідше, включаючи аденоїдно-кістозні карциноми, лімфоми та саркоми. Хоча рак з іншої частини тіла може поширитись на легені, вони не класифікуються як рак легень.

Недрібноклітинний рак легені

Недрібноклітинний рак легені є найбільш поширеним типом. Ці види раку становлять близько 90% всіх видів раку легень і менш агресивні, ніж дрібноклітинний рак легень, що означає, що вони повільніше поширюються на інші тканини та органи.

Дрібноклітинний рак легені

Дрібноклітинний рак легень становить близько 10% всіх випадків раку легень. Ця форма раку має тенденцію до швидкого розповсюдження.

Стадії раку легень: 0-4

Після визначення типу раку легені йому присвоюється стадія. Стадія вказує, наскільки рак поширився в організмі (наприклад, лімфатичні вузли або віддалені органи, такі як мозок). Стадії недрібноклітинного раку легені відрізняються від дрібноклітинного раку легені.

Стадії дрібноклітинного раку легені

Обмежена стадія: у цій формі дрібноклітинний рак легень обмежений однією стороною грудної клітки, зазвичай у легенях та лімфатичних вузлах. Приблизно кожна третя людина з дрібноклітинним раком легені має обмежену стадію раку при першому діагнозі.

Обширна стадія: це відноситься до дрібноклітинного раку легені, який поширився на одну легеню, поширився на обидва легені, на лімфатичні вузли з іншого боку грудної клітки або інші частини тіла. Близько двох із трьох осіб із дрібноклітинним раком легені мають високу стадію раку при першому діагнозі.

Стадії недрібноклітинного раку легені

Прихована (прихована) стадія: на цій стадії ракові клітини виявляються при цитологічному дослідженні мокротиння або іншому аналізі, хоча локалізація пухлини не визначається.

Стадія 0: на цій стадії раку легень ракові клітини виявляються тільки у верхньому шарі клітин, що вистилають дихальні шляхи, і не проникають глибше у легені або не поширюються за межі дихальних шляхів.

Стадія I: виявлено невелику ракову пухлину легені (менше 3 см у діаметрі), але вона не поширилася на навколишні легеневі оболонки, лімфатичні вузли або головні бронхіальні гілки легень.

Стадія ІІ. Рак легенів поширився на лімфатичні вузли поряд із легенями.

Стадія ІІА: якщо пухлина становить від 3 до 5 сантиметрів, рак легені визначається як стадія ІІА. Інші фактори також можуть призвести до цієї класифікації.

Стадія IIB: якщо пухлина раку легень становить від 5 до 7 см, вона класифікується як стадія IIB.

Стадія III: Як і при раку легень ІІ стадії, стадія ІІІ має кілька визначень. По-перше, рак легень виявляється як у легенях, так і в лімфатичних вузлах у середині грудної клітки.

Стадія IV: це найпізніша стадія раку легень. Рак може бути будь-якого розміру, але відбулися дві з цих трьох речей:

  • Рак поширився на протилежну легеню від того місця, де він почався.
  • Ракові клітини були виявлені в рідині, що оточує легеню.
  • Ракові клітини були виявлені в рідині навколо серця.

Лікування

Лікування недрібноклітинного раку легені на ранній стадії (стадія 0 або навіть стадія I) можливе за допомогою хірургічного втручання. Частина або весь сегмент легені, що містить рак, можуть бути вилучені. Тим не менш, багато пацієнтів, як і раніше, проходять хіміотерапію, променеву терапію або те й інше, щоб убити ракові клітини, не видалені хірургічним шляхом.

Таргетна терапія

Деякі методи лікування, відомі як таргетні, призначені для запобігання або зупинки росту клітин раку легень шляхом впливу на нові кровоносні судини, необхідні для виживання та зростання ракових клітин. Інші методи лікування націлені на зростання та розмноження клітин раку легень шляхом втручання у хімічні сигнали, необхідні для зростання або розмноження ракових клітин.

Рак легень та пасивне паління

Курці тютюну наражають інших на ризик розвитку раку легень. У некурця, який проживає з курцем, ризик розвитку раку легень збільшується на 20-30% через вплив концентрації диму у навколишньому середовищі.

Рак легень та забруднення повітря

Деякі дослідники припускають, що забруднення повітря сприяє розвитку раку легенів. У кількох дослідженнях представлені дані про те, що забруднювачі, які переносяться повітрям, наприклад вихлопи автомобільного палива, можуть викликати у деяких людей рак легень.

Профілактика раку легень

Профілактика більшості видів раку легень можлива, якщо людина ніколи не палить і уникає пасивного куріння. Для тих, хто кинув палити ризик захворіти на рак легень знижується приблизно до такого ж рівня, якби вони ніколи не курили через 10 років. Уникнення інших факторів ризику (наприклад, певних хімічних речовин або сполук, таких як бензол або азбест, або забруднення повітря) також може запобігти розвитку раку легень у деяких людей.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/