Які продукти краще вживати під час хіміотерапії

21 Лютого, 2023

Харчування під час хіміотерапії

Хіміотерапія може позначитися на вашому почутті смаку. Може здатися, що їжа, яку ви їсте, надто солона, надто солодка або взагалі не має смаку. Ці зміни зазвичай мають тимчасовий характер і з часом проходять.

Додайте соуси та приправи

Якщо їжа здається занадто прісною чи несмачною, додайте приправи та маринади, щоб покращити смак. Щоб оживити смак їжі, можна додати гірчицю, кетчуп, соус для барбекю, оцет, вино, соєвий соус або теріякі.

Ви також можете додати до своєї страви горіхи або сир, щоб покращити смак їжі.

Підсолодіть сніданок

Зробіть свій сніданок трохи приємнішим, коли готуєтеся до хіміотерапії. Додайте трохи меду чи кленового сиропу, або родзинок чи фруктів до ваших млинців.

Обов’язково мийте продукти

При хіміотерапії не можна їсти немиті сирі фрукти та овочі.

Візьміть із собою перекус

Вирушаючи на хіміотерапію, тримайте при собі щось для перекусу, наприклад рідкий йогур, крекери або банани. Не вживайте кислих закусок, оскільки вони можуть дратувати травний тракт.

Уникайте цих продуктів

Ви не повинні їсти певні продукти, якщо у вас нейтропенія, що означає, що кількість лейкоцитів, званих нейтрофілами, у вашому організмі нижча за норму.

До них відносяться сире молоко, недоварені або сирі морепродукти та птиця, яйця, м'ясні делікатеси, сирі сосиски та немиті свіжі овочі або фрукти.

Ніяких грейпфрутів

Багато препаратів несумісні з грейпфрутом. Плід може взаємодіяти не тільки зі звичайними ліками, але й із тими, що призначають від раку. Не пийте грейпфрутовий сік і не їжте фрукти у сирому вигляді.

Будьте уважні із зеленим чаєм

Зелений чай зазвичай безпечний для людей, які проходять хіміотерапію. Однак, якщо ви приймаєте бортезоміб (Велкейд), вам не слід пити зелений чай, оскільки це може знизити ефективність препарату.

Уникайте продуктів із сильним запахом

Продукти, що сильно пахнуть можуть викликати нудоту або посилити її. Попросіть друзів або членів сім'ї допомогти вам, щоб вам не довелося перебувати на кухні, коли готується їжа.

Ви також можете здійснити коротку прогулянку перед їжею, щоб подихати свіжим повітрям.

Спробуйте газовану воду

Газована вода викликає неоднозначну реакцію людей. Але це допоможе заспокоїти шлунок, якщо ви проходите курс хіміотерапії. Якщо ви не любитель газованої води, спробуйте чай із льодом або імбирем.

Їжте клітковину, щоб полегшити закреп

Якщо хіміотерапія викликає у вас закреп, включіть у свій раціон клітковину. Порадьтесь із лікарем, які джерела нерозчинної та розчинної клітковини підходять найкраще для вашого конкретного стану.

Продукти від виразок у роті

Виразки у роті часто виникають під час хіміотерапії. Намагайтеся не їсти занадто гарячу або холодну їжу. Не їжте гострі продукти, наприклад чіпси. Натомість їжте м'яку і вологу їжу, таку як пудинг або вівсянка.

Якщо виразки у роті заважають вам їсти, негайно зверніться до лікаря.

Експериментуйте з їжею

Люди зазвичай погано харчуються під час хіміотерапії. Однак не забороняйте собі їсти, особливо якщо продукти безпечні та корисні для вашого здоров'я.

Експериментуйте, додаючи нові смаки та спеції. Обмеження себе одними і тими самими рецептами позбавить вас насолоди від їжі. Натомість пробуйте нові інгредієнти та рецепти.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/