Що робити, щоб знизити ризик захворіти на рак молочної залози

2 Березня, 2023

Збалансуйте свою дієту

Збалансоване харчування, що складається з овочів, фруктів, бобових та цільнозернових продуктів, може допомогти знизити ризик розвитку раку молочної залози. Вони повинні становити дві третини вашого раціону. Іншу третину має складати пісний білок, такий як курка чи риба. Хорошим орієнтиром є вживання понад 5 чашок рослинної їжі на день.

Обмежте вживання алкоголю

Якщо ви жінка, яка випиває дві чи три порції вина, пива чи спиртних напоїв на день, ваш ризик на 20% вищий, ніж у жінки, яка взагалі не п'є. Експерти рекомендують не більше однієї чарки на день.

Киньте палити

Вживання тютюну пов'язане з підвищеним ризиком раку молочної залози, особливо у молодих жінок, які не пережили менопаузу. Те, скільки ви курите, вік, коли ви почали, і як довго ви продовжуєте палити, впливає на ймовірність того, що ви занедужаєте цією хворобою.

Дізнайтеся тип ваших тканин

Склад усіх грудей різний. Якщо у вас менше жирної м'якоті і більше молочних залоз - вони називаються «щільними». Це може підвищити ризик раку молочної залози та утруднити виявлення аномальних клітин при скануванні. Мамографія - це один із способів визначити тип вашої тканини. Якщо у вас щільні груди, вживіть інших заходів, щоб знизити ймовірність раку молочної залози. Можливо, вам потрібно частіше проходити обстеження або використовувати складніші скринінгові тести.

Займайтесь спортом

Регулярна фізична активність може знизити ризик розвитку раку молочної залози. Експерти реклмендують 150 хвилин поміркованих вправ, або 75 хвилин більш важких та енергійних тренувань протягом тижня. Ви також можете зробити і те, й інше.

Коли ви дотримуєтеся збалансованої дієти та займаєтеся спортом, це допомагає вам залишатися у здоровій вазі, що також знижує ймовірність раку молочної залози.

Обережно з протизаплідними засобами

Гормональні форми контрацепції, такі як таблетки та деякі внутрішньоматкові спіралі, пов'язані з дещо вищим ризиком раку молочної залози. Але вони також можуть захистити вас від інших видів пухлин. Ваш лікар може допомогти вам подумати про те, що підвищить ваші шанси захворіти на рак молочної залози, порівняти з надійністю та користю для здоров'я різних типів контролю над народжуваністю, і вирішити, що краще для вас.

Щодо ЗГТ?

Деякі жінки приймають замісну гормональну терапію, щоб полегшити симптоми менопаузи або запобігти переломам кісток. Ризик раку молочної залози зростає, коли ви приймаєте комбінований тип (естроген та прогестерон) або якщо ви приймаєте лише естрогенний тип протягом багатьох років. Якщо менопауза серйозно впливає на вас, поговоріть з лікарем про можливі варіанти. Якщо ви вирішите приймати ці ліки, вам знадобиться найнижча ефективна доза протягом найкоротшого періоду часу.

Переконайтеся, що ви отримуєте клітковину

Ви можете знайти цю поживну речовину в цілісних зернах, овочах, фруктах та бобах. Згідно з декількома дослідженнями, жінки, які їдять багато цих продуктів, мають нижчий ризик раку молочної залози. Багата клітковиною дієта може також допомогти вашому здоров'ю іншими способами, наприклад, знизити ймовірність діабету та серцевих захворювань.

Тримайтесь у темряві

Жінки, які піддаються впливу великої кількості світла в нічний час (чи то через те, що вони працюють позмінно або живуть у добре освітлених місцях), можуть мати більш високий ризик раку молочної залози. Дослідники вважають, що це пов'язано з гормоном під назвою мелатонін, який виробляється в організмі з настанням темряви та викликає у вас сонливість. Якщо можете, постарайтеся контролювати, скільки світла довкола вас вночі. Можуть допомогти такі інструменти, як затемнюючі штори, маска для сну або менш потужні лампочки.

Чи отримуєте ви вітамін D?

Ваше тіло виробляє власний вітамін D, коли сонячне світло потрапляє на вашу шкіру. Але більш надійний спосіб насититися - це вживати такі продукти, як лосось, устриці або збагачені продукти, такі як апельсиновий сік. Коли ви не отримуєте достатньої кількості цієї поживної речовини, ризик раку молочної залози може зрости.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/