Рак нирок: симптоми, стадії, лікування

5 Березня, 2023

Як це відбувається?

Основне завдання нирок – фільтрувати відходи з вашої крові та виробляти сечу. Але вони також допомагають контролювати ваш кров'яний тиск та забезпечують достатню кількість еритроцитів. Рак нирки, також званий нирково-клітинним раком, виникає, коли клітини в одній з нирок або обох одразу, починають безконтрольно рости та утворюють пухлину, яка витісняє здорові клітини. Цей вид раку входить до десятки найпоширеніших як у чоловіків, так і у жінок.

Нирково-клітинна карцинома (НКР)

Хоча існує багато видів раку нирки, 9 із 10 осіб, у яких він є, мають цей тип. Зазвичай це одна пухлина в одній нирці, але їх може бути більше за одну, і вони можуть утворюватись в обох нирках.

Хто може захворіти?

Більшості людей із діагнозом рак нирки від 50 до 70 років. У чоловіків у 2-3 рази більше шансів захворіти на нього, ніж у жінок. Високий кров'яний тиск, захворювання нирок та деякі проблеми з вашими генами, такі як хвороба фон Гіппеля-Ліндау, також можуть підвищити ризики хвороби. Також можлива спадковість захворювання.

У вас більше шансів його захворіти на рак нирок, якщо:

  • Ви палите - це подвоює ваш ризик. Вважається, що паління викликає 30% випадків раку нирок у чоловіків та 25% у жінок.
  • У вас зайва вага - люди з надмірною вагою або ожирінням майже вдвічі частіше хворіють на НКР.
  • Ви зазнали впливу певних речовин на робочому місці, таких як кадмій або трихлоретилен.

Симптоми

Якщо у вас невелика пухлина, ви можете не помітити жодних ознак, але більші можуть викликати такі проблеми:

  • Кров у сечі
  • Гуля на боці або в нижній частині спини
  • Гострий біль у нижній частині спини
  • Почуття втоми
  • Втрата ваги без причини

Діагностика раку нирки

Аналізи сечі та крові

Слід перевірити вашу сечу на наявність крові або ракових клітин. Також необхідний аналіз крові, щоб побачити, наскільки добре працюють ваші нирки, та загальний аналіз крові, щоб переконатися, що у вас нормальна кількість лейкоцитів, еритроцитів та тромбоцитів. Люди з раком нирки часто страждають на анемію, коли у них недостатньо еритроцитів.

Візуальні тести

  • УЗД нирок
  • Комп'ютерна томографія (КТ)
  • Магнітно-резонансна томографія (МРТ)

Біопсія

При раку нирки біопсія потрібна рідко і проводиться лише у дуже поодиноких випадках.

Ступінь росту та стадії

Якщо з'ясується, що у вас рак нирки, необхідно буде передбачити, як швидко він може рости. Це робиться на підставі того, наскільки ракові клітини схожі на здорові. Рак нирки може бути 1, 2, 3 або 4 ступеня – клітини 4 ступеня сильно відрізняються від нормальних та мають тенденцію зростати швидше.

Лікар-онколог також спробує визначити, наскільки далеко поширився рак – це може бути стадія І, ІІ, ІІІ або ІV. Рак I стадії перебуває лише у нирках, а IV стадія поширилася на інші частини тіла.

План лікування

Спеціалісти дають рекомендації щодо лікування в залежності від типу, ступеня та стадії раку, вашого віку та будь-яких інших проблем зі здоров'ям, які можуть у вас виникнути.

Операція

Це найпоширеніший вид лікування. Ваш лікар може видалити ту частину нирки, де знаходиться пухлина, а здорову частину залишити продовжувати працювати. В деяких випадках може знадобитися видалення обох нирок, та у більшості людей достатньо однієї.

Вплив на пухлину

Якщо операцію з видалення пухлини провести неможливо, лікарі можуть натомість спробувати знищити її.

Таргетна терапія

Пухлини нирок утворюють власну мережу кровоносних судин, які дозволяють їм рости. Таргетні препарати націлюються на ці судини, але не торкаються нормальних судин. Без крові пухлина перестає рости чи навіть стискається. Ця терапія використовується для лікування пізніших стадій нирково-клітинного раку. Інші таргетні методи лікування блокують білок mTOR, який сприяє зростанню ракових клітин.

Імунотерапія

Ідея полягає в тому, щоб зміцнити вашу імунну систему, щоб вона могла боротися чи вбивати ракові клітини. Ваш лікар може запропонувати такий метод лікування, якщо таргетна терапія не працює або можливе поєднання обох методик.

Хіміотерапія

Це комбінація сильнодіючих препаратів, які використовуються для знищення клітин, що швидко ростуть.

Радіація

При опроміненні пухлини високоенергетичні промені знищують ракові клітини або зменшують пухлину. Та рак нирки не дуже чутливий до радіації, тому його роблять нечасто.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/