Затримка місячних чи вагітність?

5 Березня, 2023

Що таке період?

Період (менструація) - це час у місячному циклі жінки або дівчинки, коли її незапліднена яйцеклітина залишає її тіло разом із кров'ю та слизовою оболонкою матки (ендометрієм). Зазвичай це триває близько п'яти днів. Як правило, місячні вперше починаються у віці близько 12 років, хоча інколи можуть розпочатися раніше чи пізніше.

Розуміння менструального циклу

Менструальний цикл - це процес, за допомогою якого ваше тіло готує яйцеклітину до запліднення, а також період часу, коли ваше тіло видаляє яйцеклітину, щоб підготуватися до наступної яйцеклітини. Хоча середня тривалість менструального циклу становить 28 днів, вона може змінюватись від 24 до 34 днів.

Хронологія менструального циклу (приблизно)

День 1: Ваш менструальний цикл починається з початком менструації. Тканинна навколо матки (ендометрій) руйнується, і незапліднена яйцеклітина починає виходити через піхву разом із кров'ю. Менструальні кровотечі зазвичай, продовжуються в середньому 5 днів.

День 5: Ваш рівень естрогену підвищується після зупинки кровотечі та відбувається кілька речей:

Слизова оболонка матки товщає, готуючи її до нової яйцеклітини.

Мішечки яєчників, що містять яйцеклітини, ростуть і дозрівають, готуючи одну до овуляції.

Овуляція: приблизно на 12-14 день з яєчника виходить яйцеклітина. У цей день і за три дні до нього ви, швидше за все, завагітнієте, якщо займатиметеся сексом. Існують ознаки, які допомагають зрозуміти, що у вас овуляція, включаючи температуру тіла та аналізи сечі. Якщо яйцеклітина не запліднена, цикл починається знову з гормонами, які змушують слизову оболонку матки руйнуватись.

Що таке пізній період?

Більшість жінок знають, коли їхні місячні запізнюються та ведуть календар, щоб у цьому переконатися. Затримка менструації може означати вагітність, але інколи це цілком нормальне явище, оскільки менструація в жінок може розвиватися непередбачувано з різних причин.

Пропущений період

Пропущені місячні часто являються першою ознакою того, що ви завагітніли, та інколи, коли ви вагітні, у вас можуть залишатися світліші кров'янисті виділення.

Втома

Ваше тіло виробляє більше гормону прогестерону протягом перших 13 тижнів вагітності, через що ви можете відчувати втому та млявість.

Кров’яні виділення

Коли запліднена яйцеклітина досягає стінки матки (приблизно через 6-12 днів після зачаття), іноді може виникнути дуже легка кровотеча. Деякі жінки також відчувають судоми в цей час.

Зміни грудей

Ваші груди можуть бути ніжними, опухлими і хворобливими, з відчуттям повноти вже через один-два тижні після зачаття.

Нудота (ранкова)

Деяких жінок нудить, а між другим та 14-м тижнями вагітності може навіть виникнути блювання. Це називається ранковим нездужанням, і хоча воно часто погіршується вранці, інколи може виникнути у будь-який час дня.

Часте сечовипускання

Починаючи з 6-8 тижнів вагітності, ви починаєте частіше ходити у туалет. Потреба у частішому сечовипусканні може зберігатися протягом усієї вагітності.

Головні болі

Деякі жінки зазнають легких головних болей, викликаних гормонами і кровотоком.

Діагностика та аналізи на вагітність

Існують як домашні тести, так і аналізи крові, що дозволяють визначити, чи настала вагітність. Обидва вважаються безпечними методами визначення вагітності.

Домашні тести прості, швидкі та зручні. Проте вони не в змозі виявити вагітність на ранніх термінах так, як це зроблять аналізи крові. Тести більш точні, якщо ви зачекайте один тиждень після затримки менструації перед їх використанням.

Аналізи крові вимагають візиту до лікаря. Але вони можуть виявити вагітність набагато раніше ніж домашні тести.

Інші причини затримки місячних

Затримка та відсутність менструації можуть бути викликані багатьма іншими причинами, окрім вагітності.

До них відносяться:

  • Стрес
  • Ліки, у тому числі деякі протиепілептичні та нейролептики
  • Неконтрольований діабет
  • Медичні стани, такі як анорексія, булімія, гіперпролактинемія, синдром полікістозних яєчників та передчасна недостатність яєчників.

Обов’язково зверніться до гінеколога, якщо вас турбує відсутність місячних.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/