Акне:  причини та лікування для дорослих

10 Березня, 2023

Мені далеко за 20... Чому в мене досі прищі?

Багато хто думає, що акне буває тільки в підлітковому віці, але це не так. Багато хто стикається з прищами у 30, 40, 50 років, або навіть у похилому віці. Часті висипи у дорослих, мабуть, найчастіше зустрічаються у жінок і, скоріше за все, мають гормональну основу.

Чому у мене все ще з'являються чорні крапки, якщо я часто вмиваюсь?

Акне починається з утворення пробки із затверділого шкірного сала, яка закупорює отвори фолікулярних пір на обличчі. Ці пробки з віком стають темнішими, звідси й термін «вугрі». Коли є шар шкіри, що покриває отвір фолікула, сальна пробка зазвичай не темніє, а стає білою. Як тільки фолікул закупорюється, він збільшується в міру того, як за ним утворюється більше шкіри та шкірного сала. Бактеріальне забруднення цієї сальної суміші є звичайним явищем, оскільки бактерії зазвичай населяють фолікул. При достатньому розтягуванні стінка фолікула розривається. Це дозволяє цьому матеріалу отримати доступ до глибших тканин, що викликає запалення у вигляді прищів.

Протизаплідні таблетки лікують прищі чи викликають їх?

Оральні контрацептиви можуть допомогти деяким жінкам запобігти висипу вугрів у дорослих. Проте пігулки підходять не всім. Деяким жінкам не слід приймати їх, тому що це може збільшити ризик раку молочної залози, серцевого нападу, високого кров'яного тиску та утворення тромбів.

Чи може макіяж спричинити прищі?

Немає жодних сумнівів у тому, що деякі маслянисті речовини можуть спричинити появу прищів. Якщо один з них є компонентом косметики або макіяжу, це може зашкодити обличчю. Вибір косметики чи макіяжу на водній основі, швидше за все, дозволить уникнути цієї можливості. Змийте макіяж наприкінці дня, щоб він не забився в пори за ніч.

Стрес на роботі являється фактором виникнення прищів?

Стрес - звичайна, майже неминуча частина життя. Є деякі докази того, що стрес може викликати спалахи акне. Стрес викликає вироблення андрогенів, які збільшують вироблення шкірного сала. Крім стресу, що сприяє загостренню акне у дорослих, акне може призвести до стресу та депресії. У вас може виникнути бажання поколупати прищі, щоб позбутися їх, але це не дуже хороша ідея. Це може призвести до утворення шрамів та поширення бактерій, що призведе до появи нових прищів.

Правда про шоколад і прищі

Деякі люди стверджують, що вживання шоколаду сприяє появі прищів, але це не так. Немає переконливих доказів того, що дієта відіграє важливу роль у розвитку акне. Результати деяких досліджень показують, що дієта з високим глікемічним індексом та вживання молока може збільшити кількість висипів, тоді як дієта з низьким глікемічним індексом та вживання меншої кількості молока може призвести до меншої кількості висипів. Якщо ви вважаєте, що вживання певних продуктів сприяє появі прищів, найкраще уникати їх.

Що таке глибокі кістозні вугрі?

Кістозні вугрі поширені у найважчій формі акне. Ця форма акне може призвести до постійних рубців. У дорослих трапляється досить рідко. Більшості пацієнтів з кістозними вуграми потрібна агресивна медикаментозна терапія для запобігання появі плям. Дерматолог може ввести кортикостероїди в кісти або провести їх дренувати, щоб полегшити стан пацієнта.

Які ще види прищів існують?

Деякі типи акне, які вражають підлітків, можуть траплятися і у дорослих. Комедон - широко відомий як вугрі. Прищі або пустули заповнені гноєм - ураження червоного кольору біля основи. Вузлики розташовуються глибше, ніж інші типи акне. Вони болючі і можуть залишити рубці. Використання деяких ліків може сприяти виникненню акне. Деякі види прищів у дорослих виникають через надвиробництво андрогенів, чоловічих гормонів, які є як у чоловіків, так і у жінок і які стимулюють роботу сальних залоз.

Чи залишуся я із прищами назавжди?

З віком, у більшості людей, акне щезає. Коли акне рецидивує у дорослому віці, важливо виключити інші причини надлишку андрогенів. Це потребує серії аналізів крові для діагностики. Прищі, які з'являються вперше у дорослому віці, називаються акне дорослих. Цей тип акне найчастіше зустрічається у жінок під час менопаузи.

Який найкращий спосіб лікування прищів?

Багато людей успішно лікують помірні прищі безрецептурними препаратами. Гелі та креми з перекисом бензоїлу, а також препарати саліцилової кислоти – це лише кілька видів лікування, які доступні у більшості аптек. Якщо вам потрібно щось сильніше, дерматолог має безліч рецептів. Місцеві та пероральні антибіотики та ретиноїди, блокатори стероїдних рецепторів та оральні контрацептиви можуть використовуватися для лікування акне у дорослих.

Який найкращий спосіб запобігти появі прищів?

Акне не можна запобігти, але з ним можна впоратися. Уникайте комедогенної косметики та продуктів для волосся, які містять інгредієнти, що можуть закупорювати пори. Уникайте прийому препаратів, які можуть посилити акне. Дотримуйтесь здорової дієти, займайтеся спортом і достатньо спіть, щоб запобігти появі прищів.

Чи можуть тренування спричинити прищі?

Деякі люди зауважують, що у них висипають прищі або вони відчувають погіршення стану після тренування. Спека та вологість можуть збільшити ймовірність висипів, але це не означає, що ви повинні припинити займатися спортом. Зніміть макіяж перед тренуванням, щоб він не потрапив у пори. Перед тренуванням одягніть чистий спортивний одяг. Використовуйте чистий рушник, щоб витирати піт під час тренування. Прийміть душ відразу після тренування, щоб змити надлишки шкірного сала та бактерії, що викликають прищі.

Який зв'язок між синдромом полікістозних яєчників та акне?

Полікістоз яєчників - це захворювання, яке характеризується резистентністю до інсуліну, підвищеним рівнем андрогенів (так званих чоловічих гормонів, які є у чоловіків та жінок) та нерегулярним менструальним циклом. Він може бути пов'язаний з акне у дорослих у жінок. Високий рівень андрогенів може перешкоджати овуляції, що призводить до пропуску менструацій та провокує надмірне зростання волосся та появу прищів.

Пензлі для макіяжу викликають прищі?

Щітки для макіяжу та інші інструменти накопичують бактерії, жир та клітини шкіри, коли ви їх використовуєте. Ці забруднення можуть призвести до висипання, тому щотижня очищайте кисті та інші інструменти для макіяжу. Не користуйтесь чужими кистями або інструментами для макіяжу, щоб уникнути поширення бактерій. Щітки та інструменти також можуть поширювати інфекційні захворювання, такі як кон'юнктивіт або герпес.

Чи викликають засоби для волосся прищі?

Якщо у вас з'явилися прищі вздовж чола, лінії росту волосся або задньої частини шиї, скоріше за все винні засоби для догляду за волоссям. Такі продукти, як шампунь, кондиціонер та засоби для укладання можуть спровокувати появу прищів у цих областях. Так само як і лак для волосся, гель для волосся, віск та пасти. Акне зникне незабаром після того, як ви перестанете використовувати ці продукти. Чоловікам слід перевіряти крем для гоління та лосьйон після гоління, які також можуть містити олії, що закупорюють пори.

Забруднення навколишнього середовища викликає прищі?

Багато експертів сходяться на думці, що акне являється запальним захворюванням. Результати деяких досліджень показують, що забруднене повітря збільшує ризик появи прищів. Речовини у повітрі, включаючи тверді частинки, озон, діоксид азоту, діоксид сірки та леткі органічні сполуки, подразнюють шкіру. Забруднення може спричинити запальні прищі. Дотримання правильного режиму догляду за шкірою може допомогти сформувати захисний бар'єр на шкірі, який допоможе захиститись від забруднення і майбутніх прищів.

Плавання спричиняє прищі?

Акне плавця може виникнути у людей, які проводять багато часу у хлорованій воді. Хлор висушує шкіру та змінює рН шкіри - і те, й інше може викликати акне. Прийміть душ після плавання, щоб змити хлор та інші хімічні речовини, що знаходяться у басейні. Нанесіть на шкіру зволожуючий крем, щоб боротися з дією хлору, що висушує шкіру.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/