Як зробити шрами менш помітними?

26 Березня, 2023

Лікувальні креми або гелі

Якщо ваш шрам свербить або чутливий, антигістамінний крем може зупинити свербіж і допомогти загоєнню шраму. Крем з кортикостероїдами може допомогти запобігти утворенню рубців та з часом зменшує їхню появу.

Добавки цинку

Цинк — це мінерал, важливий для загоєння ран. Він допомагає зменшити запалення та стимулювати зростання клітин, а це, в свою чергу, може допомогти загоєнню шрамів. Але не перестарайтеся, оскільки це може мати побічні ефекти, включаючи здуття живота або діарею. Добавки цинку можуть залишати нешкідливий металевий присмак у роті.

Масаж шрамів

Після того, як рана загоїлася, може допомогти легкий масаж шраму. Він руйнує колагенові утворення у тканинах під ним. Деякі типи рубців можуть утворювати тяжі або тугі тканини, схожі на мотузку, під шкірою. У цьому випадку лікар може порадити масаж рубця. Масажування та витягування тяжів може розтягнути та розслабити їх, що допомагає покращити текстуру та площину рубця.

Ін'єкції

Різні типи уколів можуть зробити шрами менш помітними. Наприклад, якщо у вас є шрами від висипу вугрів, наповнювачі, такі як колаген або жир, можуть згладити нерівності або поглиблення на шкірі. Ін'єкції ботоксу або аналогічні ін'єкції можуть згладити шкіру та зменшити появу шрамів.

Уколи кортикостероїдів можуть зробити шрами менш помітними. Але ін'єкції стероїдів можуть мати побічні ефекти, такі як витончення шкіри або зміна її кольору.

Хімічний пілінг або дермабразія

Ці процедури можуть зменшити вигляд серйозних шрамів. Вони видаляють верхні шари шкіри, щоб позбавитися поверхневих шрамів і наблизити глибші шрами до поверхні. Коли шкіра відшаровується, нова шкіра може тимчасово бути червоною, запаленою або опухлою. Шкіра може повернутися до нормального стану через тиждень чи більше.

Лазерна терапія

На відміну від хімічного пілінгу та дермабразії, лазерна терапія призначена для серйозних рубців. Така процедура зазвичай залишає шкіру опухлою та червоною протягом приблизно 5 днів, та потребує декілька сеансів.

Мікронідлінг

Мікронідлінг використовує ролик із крихітними голками, щоб протикати дуже маленькі отвори у верхньому шарі вашої шкіри. Цей процес спонукає шкіру виробляти колаген, який робить шкіру більш пружною та покращує текстуру шрамів. Як правило, необхідно від чотирьох до шести сеансів мікронідлінгу, щоб зменшити шрами.

Хірургічне висічення

Пункційне висічення - це невелика процедура, що часто використовується для видалення шрамів від висипу вугрів. Дерматолог видаляє окремі шрами, а потім закриває рани швами чи шкірними трансплантатами. Схеми лікування шрамів від висипу варіюються в залежності від типу вашої шкіри і кількості рубців.

 

Субцизія

Як і ексцизія, субцизія - це невелика хірургічна процедура, яку інколи застосовують для лікування шрамів від вугрового висипу у поєднанні з лазерною терапією. Субцизія використовує голки, що вводяться під шкіру та розрізають волокна під рубцем. Це допомагає послабити волокна та розслабити шрам, щоб покращити зовнішній вигляд шкіри.

 

Кокосова олія?

Ця тропічна олія має кілька переваг: працює, як зволожуючий крем, а ранні лабораторні тести показали, що вона може допомогти ранам гоїтися швидше. Крім того, у ній присутні жирні кислоти, що стимулюють розмноження клітин. Було показано, що одна із цих жирних кислот, монолаурин, захищає від бактерій. Всі ці речі можуть допомогти, коли справа доходить до зменшення шрамів, але дослідження все ще попереднє.

 

Що до алое?

Алое відоме тим, що заспокоює багато типів шкірних проблем, таких як псоріаз або сонячні опіки. Ранні випробування на лабораторних щурах показали, що алое може зменшити появу шрамів. Хоча на людях досліджень з цього приводу проводилось досить мало, та вони й так традиційно використовували алое на шкірі протягом століть, тож воно безпечне та варто спробувати ним скористатись. Іноді рубцева тканина може відчуватися стягнутою - алое може зробити шкіру еластичнішою, щоб полегшити це почуття.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/