Хвороби крові: типи, симптоми та лікування

26 Березня, 2023

Що таке хвороба крові?

Будь-який стан здоров'я, у якому щось негаразд із якоюсь частиною крові, являється захворюванням крові. Деякі захворювання крові відносяться до онкології.

Загальні види раку крові включають:

  • Лімфому
  • Хронічний лімфолейкоз
  • Гострий мієлоїдний лейкоз
  • Множинну мієлома
  • Інші захворювання крові доброякісні (не ракові).

Що в середині крові

Щоб зрозуміти захворювання крові, корисно трохи дізнатися про кров.

Вона складається з різних частин: еритроцитів, лейкоцитів та тромбоцитів. Кожен із них виконує різні функції. Червоні кров'яні тільця переносять кисень. Білі кров'яні тільця боряться з інфекціями. Тромбоцити допомагають крові згортатися після травми. Рідка частина, яка переносить ці клітини та інші речовини називається плазмою.

Що відбувається при захворюваннях крові?

При багатьох захворюваннях крові проблеми виникають через нестачу в ній певних клітин.

Коли еритроцитів недостатньо - це анемія.

Коли не вистачає лейкоцитів - це лейкопенія.

Коли тромбоцитів недостатньо - це тромбоцитопенія.

Іноді буває дуже багато певних клітин крові. В інших випадках у крові занадто мало або занадто багато того, що необхідно для нормальної роботи, наприклад, фактору згортання крові.

Симптоми захворювань крові

Деякі загальні симптоми включають:

  • Втому
  • Слабкість
  • Задишку
  • Лихоманку
  • Інфекційні захворювання
  • Кровотечі
  • Синяки
  • Згустки крові
  • Збільшення лімфатичних вузлів

Симптоми залежатимуть від того, яке саме захворювання крові та яка частина крові не працює нормально.

Що спричиняє захворювання крові?

Існує кілька різних типів причин. Багато захворювань крові являються генетичними та передаються від покоління до покоління. Деякі трапляються внаслідок інших захворювань. Деякі з них виникають як побічний ефект певних ліків або коли люди не отримують достатньої кількості певних поживних речовин у своєму раціоні. Іноді лікарі не знають причини.

Залозодефіцитна анемія

Існує багато видів анемії. Залізодефіцитна анемія (нестача заліза в організмі) - найпоширеніша з них. Ваше тіло потребує заліза, щоб виробляти здорові еритроцити. Цей тип анемії може виникнути, якщо ви не отримуєте достатньої кількості заліза з їжею, яку ви їсте, або ваше тіло погано засвоює залізо. Лікування може включати добавки заліза, вживання продуктів, багатих на залізо, інфузії заліза або переливання крові.

Серповидно-клітинна анемія

Серповидноклітинна анемія, або серповидноклітинна анемія -це спадкове захворювання крові. Вона настає, коли аномальний білок у червоних кров'яних тільцях робить їх твердими, липкими та має форму літери «С». Ці аномальні еритроцити вмирають, викликаючи анемію. Вони також можуть застрягати у дрібних кровоносних судинах, викликаючи біль, інсульт чи інші проблеми.

Таласемія

Таласемії також передаються у спадок. Вони трапляються, коли дефектний ген змушує організм виробляти дуже мало еритроцитів та гемоглобіну. Гемоглобін - це багатий на залізо білок еритроцитів, який переносить кисень. Деякі таласемії важчі, ніж інші. Деякі люди з таласемією не потребують лікування. Іншим людям можуть знадобитися переливання крові, лікування для видалення зайвого заліза та добавки з вітаміном, званим фолієвою кислотою.

Хвороба фон Віллебранда

Відсутній чи несправний білок викликає це спадкове захворювання. Цей білок необхідний для нормального згортання крові. Таким чином, люди з цим захворюванням часто мають надмірну кровотечу та синці.

Гемофілія

Гемофілія - ще одне спадкове порушення згортання крові. На неї страждають люди, які не мають одного з двох інших важливих білків для згортання крові.

Венозна тромбоемболія

Цей розлад виникає, коли у глибоких венах утворюється тромб. Якщо тромб перебуває у нозі чи тазу, лікарі називають це тромбозом глибоких вен (ТГВ). Якщо тромб відривається і потрапляє у легені, лікарі називають це легеневою емболією.

Лейкемія

Лейкемія - це рак крові, при якому організм виробляє аномальні клітини крові. Зазвичай, але не завжди це аномальні лейкоцити. Аномальні клітини лейкозу можуть витісняти інші клітини крові. Існує багато типів лейкемії, які можуть бути як гострими так і хронічними. Лікування включає хіміотерапію, таргетну терапію, опромінення та трансплантацію стовбурових клітин.

Множинна мієлома

Множинна мієлома – ще один тип раку крові. Вона настає, коли кістковий мозок виробляє дуже багато певних лейкоцитів. В результаті у людей з множинною мієломою в крові може бути мало інших лейкоцитів, еритроцитів або тромбоцитів. Лікування може включати хірургічне втручання, опромінення, медикаментозне лікування або трансплантацію стовбурових клітин.

Діагностика захворювань крові

Якщо лікар вважає, що у вас може бути захворювання крові, він проведе кілька аналізів. Аналізи крові можуть визначити, чи знаходиться кількість клітин крові в межах норми і чи виглядають вони здоровими. Також, інколи, необхідний генетичний тест, та може знадобитись обстеження кісткового мозку, оскільки кістковий мозок виробляє нові клітини крові.

Якщо ви відчуваєте певні занепокоїння пов’язані з проблемами крові, тоді необхідно звернутися до гематолога, лікаря, який спеціалізується на захворюваннях крові.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/