Забаганки вагітних… Звідки вони беруться?

26 Березня, 2023

Тяга до поїдання певних продуктів чи їх поєднання під час вагітності, схожа на те, коли у вас є потяг до їжі на піку менструального циклу, тільки інтенсивніша.

Чому у вас виникає потяг до їжі?

Гормони викликають потяг до їжі під час вагітності. Ці гормони змінюють смакові рецептори та змушують вас їсти більше. Часто вони можуть викликати у вас бажання їсти продукти, які раніше вам не подобалися, або перестати любити певні продукти. У той час як більшість продуктів, які вам подобаються, в першу чергу пов'язані з гормонами, іноді продукти, які вам подобаються, вказують на те, що вам потрібне особливе харчування.

З культурного погляду потяг вагітних до дивної їжі - це величезне явище. У багатьох фільмах і фільмах зображені вагітні жінки, які прагнуть дивної їжі. Довгі роки було незрозуміло, чому вони так прагнуть цих речей. Однак із сучасною наукою ми знаємо набагато більше.

Гормони, пов'язані з потягом до їжі під час вагітності:

Лептин

Під час вагітності жінки не здатні засвоювати гормон лептин. Лептин – це гормон, який пригнічує апетит та стимулює імунну систему. Він робить це, розмовляючи з апетитним центром мозку.

Відсутність лептину означає, що багато шляхів, пов'язаних із почуттям голоду, залишаються незаблокованими.

Нейронні зміни

Жіноче почуття сприйняття вивчено чимало. Насправді одним із ранніх симптомів вагітності є чутливість до запаху та/або металевий присмак у роті. Близько 75% усіх вагітних жінок кажуть, що відчувають один із симптомів.

Ці симптоми можуть бути пов'язані зі змінами гормональних сигналів від матки, що росте, до центру апетиту в головному мозку. Це відбувається через те, що ділянки тіла матки та гестації мають зв'язки та взаємодіють одна з одною.

Поширені пристрасті під час вагітності

Ще одним доказом того, що потяг вагітних жінок пов'язаний з гормонами або біологічними факторами, є те, що з часом жінки, схоже, відчувають потяг до тих самих продуктів.

Фрукти

Тяга до фруктів під час вагітності - ідеальна, оскільки фрукти можуть бути досить корисними. Деякі люди припускають, що потяг до фруктів свідчить про нестачу вітаміну С, але це ще не доведено.

Якщо вагітній жінці хочеться фруктів, обов'язково їжте свіжі фрукти, а не консервовані. Свіжі фрукти дадуть вам більше поживних речовин без цукру, тоді як консервовані фрукти часто містять досить багато цукру. Грейпфрут і ягоди можуть бути особливо корисні для матерів, які страждають на діабет.

Морозиво та інші солодощі

Висококалорійні солодкі продукти, особливо морозиво, займають одне з перших місць у списку бажаної їжі вагітних жінок. Причина не зовсім зрозуміла. Це може бути пов'язано з тим, що ваше тіло може інстинктивно прагнути дуже калорійної їжі. Або з більш високою температурою тіла, викликаною посиленням кровотоку, що викликає у вас потяг до більш холодних і солодких продуктів. Дехто припускає, що саме кальцій у морозиві приваблює вагітних жінок.

У будь-якому випадку морозиво також містить велику кількість цукру та інших шкідливих для здоров'я добавок. Тому вам важливо або обмежити споживання морозива, або знайти корисніші види морозива. Немає жодної проблеми в тому, щоб час від часу потурати своїй тязі. Тим не менш, також важливо думати про здоров'я як вас, так і вашої дитину, коли ви їсте їжу під час вагітності.

Шоколад — ще одні ласощі, яких зазвичай прагнуть під час вагітності. Це може бути пов'язано з тим, що шоколад призводить до вироблення триптофану в мозку. Триптофан створює відчуття щастя. Але, як і морозиво, він також містить багато цукру та інших продуктів, яких слід уникати під час вагітності. Тому вагітним слід бути обережними при вживанні шоколаду.

Риба, соління та інші пікантні продукти

Часто жінкам хочеться солоних чи кислих продуктів, таких як соління, картопля фрі чи солона риба. Вважається, що це результат того, наскільки багато рідини та натрію ви втрачаєте протягом першого триместру. Ця втрата є наслідком підвищеного рівня прогестерону.

Молочні продукти

Крім морозива, молочні продукти, такі як йогурт, сир та молоко, часто являються улюбленими продуктами для вагітних жінок. Вони також вважаються продуктом потягу до більшої кількості кальцію. Відмінний спосіб скоротити споживання морозива, але при цьому отримати солодку, багату на молочні продукти закуску - приготувати коктейль з йогурту та фруктів.

Пікацизм

Пікацизм виникає, коли вагітна жінка відчуває потяг до речей, які практично немають поживної цінності. Часто цей потяг пов'язаний з нехарчовими речовинами. Немає підтверджених причин, але деякі лікарі припускають, що це пов'язано з дефіцитом заліза або деякими захворюваннями.

Це досить рідкісне явище, але інколи трапляється.

Ось кілька прикладів того, чого ви можете бажати:

  • Бруд
  • Глина
  • Пральний крохмаль
  • Сірники, що згоріли
  • Камені
  • Деревне вугілля
  • Нафталінові кульки
  • Лід
  • Кукурудзяний крохмаль
  • Зубна паста
  • Мило
  • Пісок
  • Штукатурка
  • Кавова гуща
  • Харчова сода
  • Сигаретний попіл

Вживання таких речовин може становити небезпеку для вас і вашої дитини. Поговоріть зі своїм лікарем, якщо ви відчуваєте потяг до будь-яких нехарчових продуктів.

Це нормально

Як обговорювалося раніше, потяг до певних продуктів під час вагітності є одним із найпоширеніших симптомів вагітності. Бажання є природним і нормальним, навіть якщо це вам здається дивним.

Як правило, безпечно задовольняти свій потяг до їжі лише в помірних кількостях. Однак пам'ятайте, що під час вагітності вам потрібно споживати лише 300 додаткових калорій на день. Вживайте оброблені харчові продукти та продукти з великою кількістю цукру чи калорій у помірних кількостях. Натомість спробуйте їсти багато свіжих фруктів та овочів, цільнозернових та пастеризованих молочних продуктів.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/