Неочікуванні місця для раку шкіри

29 Березня, 2023

Під нігтем

Піднігтьова меланома може виникнути як під нігтем так і на пальці ноги. Великий палець ноги являється найпоширенішою областю, хоча таке утворення може виникнути під будь-яким нігтем. Зазвичай це відбувається через перебування на сонці, але причиною можуть бути минулі травми. Якщо ви помітили темну смугу під нігтем без жодної причини, зверніться до дерматолога.

Підошви ніг

Часто під нігтями може утворюватися той самий тип раку, акральна лентигінозна меланома. Зазвичай він починається як плоска темна пляма, яка чітко відрізняється від шкіри навколо неї, але іноді може бути червоного або оранжевого кольору. Швидше за все, вам зроблять операцію з видалення утворення, після чого ви можете пройти променеву терапію, хіміотерапію чи імунотерапію.

Долоні рук

Якщо у вас темніша шкіра, меланома вірогідніша на ділянках тіла, які не отримують багато сонця, наприклад, на долонях рук та підошвах ніг. Акральна лентигінозна меланома, зокрема, набагато вірогідніша у людей з темнішим кольором шкіри. Тільки близько 2% випадків трапляються у людей зі світлою шкірою. В основному вона серйозніша, ніж інші меланоми, частково тому, що люди часто не помічають її доти, доки вона не зайде надто далеко і її буде важче лікувати.

Повіки

Занадто багато сонця часто являється причиною цього типу раку шкіри. Ви можете видалити його хірургічним шляхом, і, як правило, це не є небезпечним, якщо почати лікування на ранній стадії. Рак найчастіше починається в базальних клітинах верхнього шару шкіри (епідермісу). Більш серйозна форма починається в плоскоклітинних клітинах, які знаходяться ще ближче до поверхні шкіри. Цей тип росте швидше і легше поширюється на довколишні тканини.

Голова

Зазвичай на шкірі голови з'являються нарости або пухлини, але скоріше за все вони не будуть раком. Насправді лише близько 13% всіх видів раку шкіри припадає на шкіру голови, зазвичай це менш серйозні «немеланомні» види раку, такі як базально-клітинна і плоскоклітинна карцинома. Це може бути невелика, гладка воскова грудка, яка може кровоточити або покриватися кіркою. В такому випадку потрібно звернутися до лікаря, щоб дізнатися чи існує серйозна небезпека для здоров’я.

Всередині вуха

За відсутності лікування рак шкіри на зовнішній стороні вуха (плоскоклітинний або базальноклітинний) може поширитися на внутрішню частину вуха. Це може бути слуховий прохід, який проходить від вашого зовнішнього вуха до крихітних кісточок у вашому середньому вусі, до волосоподібних нервів у внутрішньому вусі, які посилають сигнали у ваш мозок, і до скроневої кістки, яка містить у собі все це.

Язик

Ви можете помітити плоскі тверді білі плями (лейкоплакію) на язику, які неможливо зіскребти, або поколювання, втрату чутливості, припухлість або болючість, які не проходять. Найбільш ймовірно це може статися якщо ви курите або багато п'єте, особливо якщо ви робите і те, й інше. Онкодерматолог може взяти кілька клітин із підозрілої області для вивчення під мікроскопом (біопсія). Як правило, такі утворення видаляються хірургічним шляхом.

Губи

Немеланомні види раку, часто базальноклітинні або плоскоклітинні, зазвичай вражають губи. Ваша нижня губа приблизно в 12 разів більше ризикує отримати рак, ніж верхня губа, яка не отримує стільки сонця. Ризик зростає якщо ви схильні до вживання тютюну та алкоголю, або якщо у вас є вірус папіломи людини (ВПЛ), який може викликати бородавки на геніталіях, руках чи інших місцях.

Очі

Ви можете побачити «увеальну» або «внутрішньоочну» меланому у вигляді темної плями на кольоровій райдужній оболонці навколо зіниці, при цьому зір стає розмитим або плямистим. Клітини шкіри, звані меланоцитами, виходять з-під контролю та утворюють пухлину.

Це найпоширеніша форма раку з тих, що починаються в очах і можуть поширюватися на інші частини тіла через лімфатичні вузли.

Профілактика

Фактори, які підвищують ризик захворювання раком шкіри:

  • Світла шкіра, волосся чи очі
  • Ластовиння або численні родимки великого розміру чи незвичайної форми
  • Багато часу на вулиці, особливо на великій висоті або там, де дуже спекотно
  • Хвороба або ліки, які послаблюють вашу імунну систему
  • Препарати, що підвищують чутливість шкіри до світла.

Перевірте свою шкіру

Рак шкіри часто виліковний, якщо його виявити на ранній стадії. Тому важливо перевіряти шкіру раз на місяць або близько того. Для початку встаньте перед дзеркалом на повний зріст. Стілець та ручне дзеркало допоможуть вам побачити незручні місця. Шукайте будь-які новоутворення або зміни у старих плямах, оскільки вони можуть бути ознакою проблем, включаючи рак. Якщо ви помітили щось незвичне – обов’язково проконсультуйтесь з онкодерматологом.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/