Ознаки неможливості зачати дитину

6 Квітня, 2023

Наскільки поширене безпліддя?

У той час як деякі люди, здається, легко справляються з народженням дитини, інші мають труднощі. Проте безпліддя трапляється досить часто. Від 12% до 15% людей відчувають складнощі при намаганні завести дитину.

Як зрозуміти, що ви не можете мати дітей? Є деякі ознаки безплідності, при яких вам слід звернутися до лікаря.

Безрезультатні спроби завагітніти протягом 12 місяців

Термін «безпліддя» означає, що ви не можете завагітніти після 12 місяців регулярних статевих контактів з постійним партнером та відсутності методів контролю за народжуваністю. Для жінок після 35 років цей період зменшується до 6 місяців регулярних статевих контактів без контрацептивів.

У середньому парам потрібно 4 місяці, щоб зачати дитину. Якщо ви тільки почали або перебуваєте в цьому діапазоні, можливо, ще не час звертатися до лікаря, особливо якщо все інше в нормі і у вас регулярний секс.

Важкі періоди

Рясні менструації трапляються, коли менструація триває довше 8 днів, ви намочили тампон або прокладку протягом години або у вас великі згустки крові. У багатьох жінок бувають рясні менструації, і вони не вважають це ознакою безплідності, тому що у них ще йдуть місячні, але ігнорувати це не слід. Рясні менструації можуть бути ознакою основного захворювання та можуть бути симптомом ендометріозу, який пов'язаний із безпліддям.

Нерегулярні місячні

Середня тривалість менструального циклу становить 28 днів. У вас може бути період, який довший або коротший, що нормально, якщо він постійно залишається таким і не коротший за 24 дні або довший за 38 днів. Якщо ваші місячні починають змінюватися так, що ви більше не можете передбачити або чекати на них послідовно - у вас нерегулярні менструації. Це може бути спричинене розладом, званим синдромом полікістозних яєчників, проблемами з овуляцією або гормональними проблемами, які можуть спричинити безпліддя.

Проблеми з еякуляцією

Чоловіки також можуть страждати на безплідність і проблеми з еякуляцією можуть бути ознакою цього захворювання. Еякуляція - це вивільнення сперми та сперматозоїдів після оргазму. Якщо ви не можете еякулювати або еякулюєте зарано, сперматозоїди не можуть зустрітися з яйцеклітиною всередині матки. Іноді ці проблеми виникають з емоційних чи психологічних причин, але вони також можуть бути побічним ефектом травми яєчка або операції, деяких ліків, таких як антидепресанти або таблетки від артеріального тиску, або деяких захворювань, таких як діабет. Якщо у вас є проблеми з еякуляцією, рекомендуємо звернутися до лікаря уролога.

Біль під час сексу

Біль під час сексу може бути ознакою такого стану, як інфекція чи ендометріоз, які можуть спричинити безпліддя. Якщо у вас завжди був болісний секс, ви можете сприймати це нормально, але сильний біль під час сексу є ознакою проблеми.

Проблеми з підтримкою ерекції

Еректильна дисфункція (ЕД), також звана імпотенцією, є станом, при якому у вас виникають проблеми з підтриманням або досягненням ерекції, досить сильної для сексу. Хоча імпотенція може бути емоційною або психологічною, зазвичай вона спричинена іншими проблемами зі здоров'ям, такими як високий кров'яний тиск, діабет, стрес та гормони. Низький рівень тестостерону також може спричинити безплідність.

Вік жінки

З віком у жінок зростає можливість безпліддя. Це пов’язано з тим, що овуляція природно уповільнюється і припиняється з віком. У міру наближення до менопаузи у вашому організмі залишається менше яйцеклітин, і ваші шанси на безплідність вищі.

Набряк яєчка чи біль

Набряк або біль у яєчках можуть бути ознакою фізичної проблеми, такої як перекрут, інфекція, травма або рак, які можуть призвести до безпліддя. Це також може призвести до проблем із виробленням тестостерону, що також може вплинути на фертильність.

Коли звернутися до лікаря?

Якщо ви плануєте завести дитину, рекомендується пройти необхідні обстеження, перш ніж розпочинати регулярні незахищені статеві контакти. Якщо ви займаєтеся сексом кожні 2-3 дні протягом 12 місяців і у вас немає вагітності, саме час поговорити з лікарем.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/