Рак яєчників: фактори ризику, діагностика та лікування

6 Квітня, 2023

Що таке рак яєчників?

Рак яєчників – це злоякісне новоутворення яєчників, жіночих статевих органів, які виробляють яйцеклітини та виробляють гормони естроген та прогестерон. Лікування раку яєчників удосконалюється, а найкращі результати завжди спостерігаються при ранньому виявленні раку.

Симптоми раку яєчників

Ранні симптоми раку яєчників можуть бути відсутніми. Однак, коли симптоми дійсно виникають, вони включають здуття живота або відчуття тиску, біль у животі або тазу, часте сечовипускання та швидке відчуття насичення під час їжі. Ці симптоми, зазвичай, виникають при різних станах і не є специфічними для раку. Вам слід занепокоїтись, якщо вони виникають часто та зберігаються більше кількох тижнів.

Які ризики?

Спадковість

Сімейний анамнез раку яєчників – один із факторів ризику. Більше шансів захворіти, якщо у близького родича був рак яєчників, молочної залози чи товстої кишки. Успадковані генні мутації, у тому числі мутації BRCA1 і BRCA2, пов'язані з раком молочної залози, відповідальні приблизно за 10% випадків раку яєчників.

Вік

Вік являється найсильнішим фактором ризику раку яєчників, так як захворювання набагато частіше зустрічається після менопаузи, а використання гормональної терапії може збільшити ризик захворіти.

Ожиріння

Ожиріння також є фактором ризику раку яєчників. Жінки з ожирінням мають вищий ризик розвитку раку яєчників та більш високі показники смертності від цього раку, ніж жінки без ожиріння.

Діагностика раку яєчників

Візуальні обстеження, такі як КТ, МРТ або УЗД, можуть виявити пухлину яєчника, але тільки зразок тканини (біопсія) може визначити, чи пухлина злоякісна.

Стадії раку яєчників

Стадія раку яєчників відноситься до ступеня, в якому він поширився на інші органи чи тканини. Це зазвичай оцінюється під час операції.

Стадії раку яєчників такі:

Стадія I: рак обмежений яєчниками.

Стадія II: рак поширився на матку чи інші органи малого тазу.

Стадія III: рак поширився на лімфатичні вузли або тканини, що вистилають черевну порожнину.

Стадія IV: рак поширився на віддалені ділянки, такі як печінка або легені.

Типи раку яєчників

Існують різні види раку яєчників, залежно від типу клітин у яєчнику, які викликали рак. Переважна більшість раків яєчників є епітеліальними раками чи карциномами. Ці види раку починаються в клітинах, що вистилають поверхню яєчника. Іноді пухлини з цих клітин не є явно злоякісними, але все ж таки мають деякі підозрілі ознаки. Вони називаються пухлинами з низьким злоякісним потенціалом та менш небезпечні, ніж інші види раку яєчників.

Основним методом лікування раку яєчників є хірургічне втручання.

Хірургія раку яєчників

Хірургія використовується не тільки для діагностики та визначення стадії раку яєчників, але і як перший крок у лікуванні. Зазвичай проводиться операція з видалення якомога більшої частини пухлини. Як правило необхідно видалити матку, а також фалопієві труби, неушкоджений яєчник, сальник та будь-які інші видимі відкладення розміром більше 2 см, якщо це можливо, щоб таким чином зменшити об'єм та визначити стадію раку яєчників. Біопсія також зазвичай проводиться в місцях, де рак яєчників може поширюватися, навіть якщо його не видно.

Хіміотерапія

Хіміотерапію зазвичай призначають після операції на всіх стадіях раку яєчників. Хіміотерапевтичні препарати вводять внутрішньовенно або безпосередньо в черевну порожнину (внутрішньочеревна хіміотерапія).

Таргетна терапія

Нові методи лікування раку яєчників можуть бути спрямовані на блокування росту пухлини шляхом втручання у формування кровоносних судин, що живлять пухлину. Процес утворення кровоносних судин відомий як ангіогенез.

Видалення яєчників після діагностики раку яєчників може спричинити завчасну менопаузу.

Рання менопауза

Якщо у жінки видалені обидва яєчники - це викликає менопаузу. Результуюче зниження вироблення гормонів при видаленні яєчників може підвищити ризик розвитку інших станів, таких як остеопороз. Після лікування раку яєчників важливий регулярний догляд.

Після лікування

Після лікування жінки можуть виявити, що для відновлення їхньої енергії потрібно багато часу. Втома часто виникає після лікування раку. М'яка програма вправ – дуже ефективний спосіб відновити енергію та гарне самопочуття.

Зниження ризику

Вагітність

Жінки, які ніколи не народжували, більш схильні до розвитку раку яєчників, ніж ті, які мають біологічних дітей. Ризик зменшується з кожною вагітністю. Грудне вигодовування також може знизити ризик захворіти.

Протизаплідні таблетки

Жінки, які приймали протизаплідні таблетки, мають нижчий ризик розвитку раку яєчників. Прийом таблеток протягом п'яти років знижує ризик для жінок приблизно на 50%. Протизаплідні таблетки та вагітність зупиняють овуляцію, і деякі дослідники вважають, що менш часта овуляція знижує ризик розвитку раку яєчників.

Перев'язування маткових труб

Перев'язка маткових труб або гістеректомія із збереженням яєчників неушкодженими можуть забезпечити певний захист від раку яєчників.

Видалення яєчників

Видалення яєчників – один з варіантів для жінок із генетичними мутаціями, які підвищують ризик розвитку раку. Цей варіант також можна розглядати для жінок старше 40 років, яким належить гістеректомія.

Дієта з низьким вмістом жирів

Не було доведено, що радикальні дієтичні зміни запобігають раку яєчників. Проте дослідження показало, що жінки, які дотримувалися дієти з низьким вмістом жирів протягом як мінімум 4 років, мали нижчий ризик розвитку раку яєчників. Інші дослідження показали, що рак яєчників може бути менш поширеним у жінок, які споживають багато овочів.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/