Речі, які лякають, але насправді не є страшними

12 Квітня, 2023

Фолікулярний кератоз

Це псоріаз? Чи знову якась жахлива епідемія? Заспокойтесь… Ці шорсткі плями на шкірі, крихітні горбки - це лише фолікулярний кератоз, нешкідливий стан, що зазвичай, виявляється на плечах, іноді на щоках, стегнах або в інтимних зонах. Допоможе велика порція зволожуючого крему та ні в якому разі не дряпайте уражені ділянки. Хоча записатись на консультацію дерматолога не завадить.

Халязіон

Коли щось не так з вашими очима - це може налякати. У тебе їх лише два.

Халязіон - це шишка на внутрішній стороні повік, яка може стати досить великою та виглядає гірше, ніж є насправді. Це спричинено закупоркою масляного каналу. Вони часто проходять самі собою. Не намагайтеся виштовхнути їх. Натомість використовуйте теплі компреси, щоб розблокувати протоку. Зверніться до лікаря, якщо не відчуєте покращення.

Зелені випорожнення

Ніщо так не привертає вашої уваги, як темний стілець. Але якщо це відтінок зеленого, заспокойтесь. Зелений колір стільця найчастіше є результатом вживання великої кількості зелених листових овочів (це добре!) або зеленого харчового барвника (не так багато). Попередження: це також може означати, що їжа проходить через вас занадто швидко (часто буває у немовлят, і в цьому немає нічого страшного). Якщо колір залишається занадто довго, проконсультуйтеся з лікарем.

Гемангіома

Доброякісна (неракова) пухлина, що складається з кровоносних судин. Гемангіоми часто зустрічаються у немовлят – їх часто називають родимими плямами. Зазвичай їх можна виявити на поверхні шкіри або трохи нижче за неї, частіше на обличчі та шиї. Вони можуть бути практично будь-якого розміру, форми та кольору. Більшість із них не потребують лікування, а більшість зникає до настання статевої зрілості.

Виразкова хвороба

Стоматит - білуваті неглибокі виразки, які з'являються на внутрішній стороні губи або на яснах. На відміну від герпесу на губах, стоматит не заразний. Але вони можуть бути болючими. Більшість зникає через тиждень чи два без будь-якого лікування. Якщо у вас є схожі утворення, які не проходять або продовжують з’являтись, чи супроводжуються лихоманкою, негано зверніться до лікаря.

Сальні кісти

Отже, у вас є ця маленька, кругла, трохи червона шишка прямо під шкірою? Можливо на обличчі, шиї чи десь на тулубі? Це може бути сальна кіста, інакше відома як епідермоїдна кіста, набряк закупореної залози або волосяного фолікула. Зазвичай вони нешкідливі, але якщо вона лусне, зверніться до лікаря.

Келоїди

У деяких людей рубцева тканина, яка утворюється після травми, стає дедалі більшою і утворює червоні та підняті горбки, які називають келоїдами. Їх отримують близько 10% людей. Келоїдні рубці можуть утворитись після незначної травми шкіри, пірсингу вуха, татуювання або навіть укусу комахи. Вони можуть бути сверблячими та болючими. Уколи кортикостероїдів для вирівнювання рубця є першим способом лікування.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/