Чи викликає це рак?

19 Квітня, 2023

Штучні підсолоджувачі

Незважаючи на всі розмови навколо цієї теми, немає жодних доказів того, що замінники цукру підвищують ризик розвитку раку. Сахарин справді викликав рак у щурів, але їхні тіла реагують на нього інакше, ніж наші, кажуть дослідники.

Рентген

Вас невипадково покривають свинцевою ковдрою під час обстеження. Навіть низькі дози рентгенівських променів підвищують шанси захворіти на рак, хоча це малоймовірно. Загалом, чим вища доза радіації, тим більший ризик, але такої кількості радіації, яка була б абсолютно безпечною, не існує.

Стільникові телефони

Гаджет, який ви постійно тримаєте поруч, виділяє той самий тип енергії, що і мікрохвильові печі. До цих пір не було доведено, що це пов'язано з онкологічними захворюваннями, та додаткові дослідження в цій області ще тривають.

М'ясо

Чи то оброблене або червоне м’ясо – намагайтеся вживати його в обмежених кількостях. Всього один хот-дог на день може збільшити ваші шанси захворіти на рак товстої кишки. М'ясо для сніданку, м'ясне асорті та фастфуди містять консерванти, які називають нітритами, що викликають рак. При копченні м'яса або приготуванні його за високої температури утворюються сполуки, які називаються ПАУ. На разі ведуться дослідження, щоб побачити, як вони впливають на людей.

Вода в пластикових пляшках

Якщо ваша пляшка із прозорого пластику, вона може містити бісфенол А. Ця хімічна речовина використовується у контейнерах для харчових продуктів та напоїв (крім дитячих пляшечок), стоматологічних герметиках та інших продуктах. Чи викликає це рак? Експерти кажуть, що ні, Бісфенол безпечний при поточному рівні вмісту у харчових продуктах. Якщо ви турбуєтеся, уникайте консервованих продуктів і зберігайте їжу та напої у прозорому пластику. Для гарячої їжі використовуйте скло або сталь.

Секс

Це правда. Вірус папіломи людини (ВПЛ), найбільш поширена інфекція, що передається статевим шляхом, може викликати рак шийки матки та інші види раку. Більшість дорослих, які займаються сексом, рано чи пізно заразяться цим вірусом. Але не всі вони захворіють на рак. Найчастіше ВПЛ проходить сам собою.

Щоб знизити ризик:

Зробіть щеплення

Використовуйте презервативи під час сексу

Займайтеся сексом лише з одним партнером

Зубна пломба

Не телефонуйте стоматологу, щоб видалити та замінити старі пломби. Експерти стверджують, що вони цілком безпечні. Дослідження не виявили жодного зв'язку між ртутними пломбами та раком чи будь-яким іншим захворюванням.

Кава

Якщо ви відчуваєте, що ваш день не починається, доки ви не вип'єте порцію кофеїну, вам це сподобається. Нове дослідження показує, що вживання помірної кількості кави (близько чотирьох чашок на день) знижує ризик розвитку деяких видів раку, у тому числі раку печінки, передміхурової залози, матки та деяких видів раку порожнини рота та горла.

Дезодорант та антиперспірант

Немає досліджень, що підтверджують твердження про те, що дезодоранти або антиперспіранти можуть спричинити рак молочної залози. Вони мають різні завдання: дезодорант блокує запах, а антиперспірант блокує потовиділення. Багато хто використовують хімічні речовини, які діють подібно до гормону естрогену, який викликає зростання ракових клітин. До них відносяться бензилпарабен, бутилпарабен, метилпарабен і пропілпарабен. Вплив цих парабенів на ризик розвитку раку у людини невідомий.

Фтор

Ця сполука міститься у воді та інших напоях, а також у продуктах харчування, зубних пастах та ополіскувачах для рота. Хоча багато досліджень шукали зв'язок між цим захворюванням та раком, більшість дослідників кажуть, що сильного зв'язку немає.

Товари для дому

Багато пестицидів, фарб, лаків і восків виділяють гази, відомі як леткі органічні сполуки (ЛОС), так само як і деякі миючі або косметичні засоби, чи автомобільні товари. Спеціалісти уже давно пов’язали їх з раком у людей та тварин. Тому, щоб знизити ризик захворіти на рак, обирайте продукти з низьким вмістом летких органічних сполук.

Забруднення

Забруднення повітря спричиняє понад 220 000 смертей від раку легень у всьому світі на рік (більшість з них в Азії). Також існує зв'язок між брудним повітрям та підвищеним ризиком раку сечового міхура. Але шанси для будь-якої людини невеликі.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/