Побічні ефекти від протизаплідних засобів

24 Квітня, 2023

Основи контролю за народжуваністю

Якщо вашою метою є запобігання вагітності, то існує багато різних методів контролю за народжуваністю на ваш вибір. Ви можете використовувати бар'єрні методи (наприклад, презервативи), гормональні методи (наприклад, протизаплідні таблетки або ВМС), стерилізацію (вазектомію для чоловіків або перев'язування маткових труб для жінок) та інші. Що б ви не обрали, пам'ятайте про можливі побічні ефекти.

Головні болі

Одним із найпоширеніших методів контрацепції - протизаплідні таблетки. Побічним ефектом, про як жінки повідомляють при прийомі всіх типів протизаплідних таблеток, є головний біль. Таке, як правило, відбувається при прийомі комбінованих протизаплідних таблеток, що містять естроген і прогестин, та не у всіх жінок спостерігають головний біль після вживання.

Нудота

Гормональні зміни, характерні для деяких методів контролю народжуваності, можуть іноді викликати нудоту. Це може трапитись при вживанні, як комбінованих протизаплідних таблеток, так і тих, що містять тільки прогестин.

Болючість молочних залоз

Гормони при різних методах контролю народжуваності проявляються по всьому тілу, зупиняючи вихід яйцеклітини з яєчників та викликаючи інші тілесні зміни, які допомагають запобігти вагітності. Якщо ви використовуєте гормональні протизаплідні засоби, такі як таблетки, пластир або вагінальне кільце, це може викликати біль в області молочних залоз, який зазвичай проходить через 3-5 місяців.

Зміни у періоді

Одним із можливих побічних ефектів під час контролю над народжуваністю, може бути порушення менструального циклу. Кількість кровотеч може змінитися, у вас можуть бути проривні кровотечі або виділення, або повністю відсутня менструація, інколи навіть протягом декількох місяців. Запишіться на консультацію до гінеколога, щоб зрозуміти чи це нормально у вашому випадку.

Судоми

У деяких жінок, які використовують ВМС (гормональні та негормональні варіанти), виникають судоми. Вони можуть поєднуватись з болями в спині протягом декількох днів після введення ВМС, але біль зазвичай проходить, коли ваше тіло звикає до пристрою. Можуть допомогти безрецептурні знеболювальні (наприклад, ібупрофен чи аспірин). Якщо ваш дискомфорт продовжується більше кількох днів, проконсультуйтеся з лікарем, щоб переконатися, що ваша ВМС знаходиться там, де вона має бути.

Зміни настрою

Гормони в протизаплідному кільці заважають вашому тілу вивільняти яйцеклітини з яєчників, тобто впливають на овуляцію. Гормони також згущують слиз у шийці матки, щоб сперматозоїди не досягли яйцеклітини. Все це також може викликати дискомфорт та виділення, а також зміни настрою.

Зміни ваги

Ви можете приймати гормони для контролю за народжуваністю різними способами. Дослідження показали, що більшість методів не змушують жінок сильно набирати вагу. Виняток становлять випадки, коли їх приймають у формі ін'єкцій. Але як тільки ви припиняєте робити ін'єкції, жир зчезне.

Шкірні алергії

Якщо у вас алергія на латекс, презервативи можуть спричинити алергічну реакцію. Якщо ви використовуєте протизаплідний пластир, у вас може виникнути роздратування в області, де ви його наклеїли. Вагінальне кільце та інші методи, такі як губки та цервікальні ковпачки зі сперміцидом (хімічна речовина, що нейтралізує сперму), також можуть викликати подразнення та дискомфорт.

Паління та таблетки

Така комбінація може бути в край небезпечною. Якщо ви приймаєте таблетки, що містять естроген, і у вас вже є певні проблеми зі здоров'ям, включаючи діабет, рак молочної залози, порушення згортання крові, високий кров'яний тиск, деякі проблеми з серцем або кровоносними судинами, а також захворювання печінки або жовчного міхура, ви можете наражатися на ризик серйозних, навіть небезпечних для життя побічних ефектів. Якщо ви палите, ваші шанси на ці побічні ефекти зростають.

Хороші побічні ефекти

Протизаплідні таблетки з гормонами можуть знизити ваші шанси захворіти певними видами раку, включаючи колоректальний рак, рак ендометрію та рак яєчників. Таблетки також можуть полегшити хворобливі та рясні менструації. Вони також можуть полегшити спазми, зменшити кількість кіст у грудях та яєчниках, запобігти стоншенню кісток та допомогти запобігти анемії через дефіцит заліза. Інколи вони навіть зменшують появу прищів.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/