Розтяжки: причини та лікування

10 Травня, 2023

Розтяжки - це шрами

Якщо ваша шкіра розтягується більше, ніж зазвичай, за короткий проміжок часу, наприклад, під час вагітності або різкого росту в дитинстві, еластичні волокна у вашій шкірі можуть порватися. Ці ушкоджені ділянки утворюють довгі тонкі шрами, які називаються розтяжками. Вони можуть виявлятися у вигляді рожевих, червоних чи фіолетових смуг.

Де вони утворюються?

У вас не буде розтяжок на обличчі, руках чи ногах, але вони можуть бути практично в будь-якому іншому місці. Вони, швидше за все, будуть там, де ваше тіло зберігає жир, наприклад, на животі, стегнах, грудях та сідницях. Ви також можете помітити їх на нижній частині спини. Генетика може грати роль у появі розтяжок. Наприклад, якщо у вашої матері вони з'явилися на стегнах під час вагітності, у вас швидше за все вони будуть там же.

Можуть з’явитися у будь-кого

За оцінками експертів, розтяжки мають 50-90% жінок, але вони бувають й у чоловіків. У дівчаток-підлітків (груди чи сідниці) та у хлопчиків (нижня частина спини чи стегна) також часто з'являються розтяжки під час сплесків зростання.

Вони не йдуть

Як і будь-які інші шрами, розтяжки залишаються назавжди. Але згодом вони зазвичай тьмяніють і стають трохи світлішими, ніж решта шкіри — вони можуть виглядати білими або сріблястими. Якщо ви соромитесь їх, пам'ятайте, що вони є більш ніж у половини дорослих.

Причини їх виникнення

Збільшення ваги

Ви можете отримати розтяжки, коли ви молоді і ваше тіло швидко змінюється. Чим більше ваги ви набираєте і чим швидше ви її набираєте, тим вища ймовірність появи розтяжок. Швидке нарощування великої кількості м'язової маси, як це іноді роблять бодібілдери, також може їх спричинити.

Вагітність

Розтяжки найбільш поширені під час та після шостого місяця вагітності. Ваше тіло розширюється зі зростанням вашої дитини, але це може бути не єдиною причиною появи розтяжок. Зміни у ваших гормонах під час вагітності можуть вплинути на вашу шкіру і зробити її більш схильною до деформації.

Ліки

Деякі ліки можуть викликати збільшення ваги, набряк, здуття живота чи інші фізичні зміни, які розтягують шкіру і призводять до появи розтяжок. Гормони (такі як протизаплідні пігулки) та кортикостероїди – ось два засоби, які можуть на це впливати.

Хвороби

Будь-який стан здоров'я, що призводить до збільшення ваги, раптового зростання або проблем зі шкірою, може спричинити появу розтяжок. Деякі медичні умови призводять до фізичних змін, які можуть спричинити їх. Наприклад, проблеми з наднирковими залозами, такі як хвороба Кушинга, і рідкісні стани, такі як синдроми Марфана і Елерса-Данлоса (ураження тканин, що з'єднують частини тіла), можуть підвищити ймовірність їх виникнення.

Чи можна їм запобігти?

Експерти вважають, що генетика грає певну роль у появі розтяжок, але якщо вони були у ваших батьків, це не означає, що вони обов’язково будуть і у вас. Один із найкращих способів запобігти їх появі — підтримувати постійну вагу. Вживання великої кількості води може допомогти запобігти пошкодженню, коли ваша шкіра розтягується. І продукти, які зберігають вашу шкіру здоровою, також можуть зменшити ваші шанси на розтяжки. Їжте продукти, багаті на цинк, такі як горіхи та риба, а також продукти з вітамінами А, С і D, такі як цитрусові або молоко.

Зверніться до дерматолога

Сертифікований фахівець із шкіри — найкраща людина, з якою можна поговорити про проблеми зі шкірою, включаючи розтяжки. Вони можуть розповісти вам про найкращі процедури для вашого типу шкіри та про те, як знизити шанси отримати ще більше розтяжок у майбутньому. Обов'язково повідомте їм про всі ліки, які ви приймаєте (включаючи вітаміни та ліки, що відпускаються без рецепту), і якщо у вас були інші проблеми зі здоров'ям.

Що може допомогти?

Лазерна терапія

Лазерна терапія може зробити розтяжки менш помітними. Деякі дослідження показують, що це найефективніший метод для шкіри середнього тону. Лазерне лікування досить не дешевий спосіб позбутися розтяжок, так як може знадобитися біля 20 сеансів, щоб побачити результат.

Автозагар

Ці лосьйони та спреї можуть затемнити розтяжки та зробити тон шкіри більш рівним. Можливо, вам доведеться спробувати різні продукти та відтінки, перш ніж ви знайдете той, який найкраще підходить для вас.

Не допоможе

Відлущування

Скраби, баффи та мікродермабразія (видалення верхнього шару шкіри за допомогою інструменту) можуть зробити вашу шкіру гладкішою. Але немає жодних доказів того, що якийсь із цих методів лікування дійсно допомагає, а деякі дерматологи вважають, що мікродермабразія може навіть посилити розтяжки.

Більшість лосьйонів та кремів

Багато продуктів для шкіри стверджують, що позбавляють розтяжок. Але мало доказів того, що продукти, які випускаються без рецепта, можуть виправити розірвані еластичні волокна, які їх викликають.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/