Що таке поліпи?

10 Травня, 2023

Поліп - це невелике скупчення клітин, яке росте всередині вашого тіла. Коли лікарі говорять про поліпи, вони мають на увазі дві групи, що відрізняються характером їхнього зростання. Поліпи на ніжці, що звисають та плоскі поліпи, які ростуть прямо з навколишньої тканини.

Деякі поліпи можуть перетворитися на рак, деякі ні. Різниця в тому, де вони розташовані, якого розміру та з якої тканини утворились. Поліпи можуть з'явитися в різних місцях, від вух та носа до шлунку та товстої кишки.

Що таке поліпи товстої кишки?

Коли в товстій кишці розвиваються поліпи, це може спричинити певні проблеми. Рак товстої кишки та рак прямої кишки зазвичай починаються з поліпів. Хоча це лякаючий факт, але майте на увазі, що поліпи товстої кишки зазвичай не є злоякісними.

Вони бувають двох основних типів:

  • Гіперпластичні поліпи - менші за розміром і розташовуються ближче до кінця товстої кишки. Вони не викликають раку.
  • Аденоматозні поліпи можуть бути раковими, особливо якщо вони більшого розміру. Однак на це йдуть роки, і зазвичай вони залишаються доброякісними.

Як діагностуються та лікуються поліпи товстої кишки?

Поліпи товстої кишки зазвичай виявляються при колоноскопії. Це означає, що лікар використовуватиме невелику камеру, вставлену в задній прохід, для огляду товстої та прямої кишки. Таку процедуру рекомендується проходити кожні 10 років для дорослих, починаючи з 45 років. Однак, якщо ви знаходитесь в групі високого ризику, наприклад, якщо у вас є сімейний анамнез раку товстої кишки, вам слід записатись на консультацію онколога та обговорити, коли слід починати такі обстеження.

Підготовка до колоноскопії

Підготовка до колоноскопії розпочинається за два тижні до процедури. Наявність порожнього кишківника має вирішальне значення для колоноскопії.

Колоноскопія

Лікар може не лише оглянути слизову оболонку товстої кишки, але й видалити поліпи для подальшого аналізу. Колоноскопія проводиться під наркозом та займає приблизно від півгодини до години.

Поліпи матки (ендометрію)

Поліпи, виявлені в матці, іноді називають поліпами ендометрію. Ендометрій - це слизова оболонка матки, де виникають ці новоутворення. Нарости можуть бути круглими або овальними, розміром від дуже маленьких до досить великих, як м’яч для пінг понгу. Іноді вони можуть утворюватися після менопаузи, але рідко зустрічаються у жінок віком до 20 років. Певні фактори наражають вас на більший ризик, включаючи ожиріння, гіпертонію та прийом ліків від раку молочної залози.

Поліпи матки не є раковими, але можуть викликати інші проблеми. Жінки з поліпами матки можуть мати труднощі із зачаттям. Вони також можуть відчувати сильніші, ніж зазвичай, кровотечі під час менструацій або кров'яні виділення між менструаціями. Поліпи можуть призводити до нерегулярних менструацій.

Як діагностують та лікують поліпи матки?

Ваш гінеколог задасть низку запитань та проведе огляд. Обов'язково повідомте свого лікаря про будь-які незвичайні характеристики ваших місячних, таких як сильна кровотеча або кров'янисті виділення.

Для підтвердження діагнозу можна провести кілька тестів. До них відносяться трансвагінальне УЗД, іноді з наступною соногістерографією, гістероскопією та біопсією ендометрію. Кюретаж - це операційна процедура, яка може як діагностувати, так і видаляти поліпи.

Чи являються поліпи в шлунку раковими?

Поліпи шлунку не є злоякісними. Більшість із них також не збільшують ризик розвитку раку шлунку. Однак один тип поліпів, аденоматозні поліпи (аденоми), іноді переростають у рак.

Зазвичай поліпи шлунку не виявляють жодних симптомів. Однак іноді вони стають більшими, і коли вони це роблять, у шлунку можуть утворюватися виразки.

Діагностика та лікування поліпів шлунку.

Якщо у вас є шлункові поліпи, важливо, щоб вони були виявлені і виявлені якомога раніше. Це тому, що ці нарости іноді можуть перерости в рак. Оскільки вони зазвичай не виявляють жодних симптомів, поліпи шлунку часто виявляються випадково, коли лікар оглядає шлунок за допомогою ендоскопу. Під час проведення ендоскопії близько 6% пацієнтів мають поліпи.

В залежності від типу та розміру не всі поліпи підлягають видаленню. Але ті поліпи, які з більшою ймовірністю переростуть у рак, а також поліпи, які викликають чи можуть викликати інші симптоми, можливо, доведеться видалити. Це називається поліпектомією і зазвичай виконується за допомогою ендоскопу.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/