На яких стадіях раку застосовують хіміотерапію

12 Травня, 2023

Рішення про використання хіміотерапії може змінюватись в залежності від агресивності, стадії та типу раку. Зазвичай хіміотерапія може використовуватися на всіх стадіях більшості типів раку. Хіміотерапія - це тип ліків або комбінація ліків, які використовуються для лікування або знищення ракових клітин.

Лікування раку може включати більше одного виду терапії (хірургічне втручання, опромінення, хіміотерапію тощо). Нижче наведено поширені способи застосування хіміотерапевтичних препаратів.

Хіміотерапія може використовуватись після операції для зниження ризику рецидиву раку.

Перед операцією може бути призначена хіміотерапія для зменшення розміру пухлини. Це допоможе зробити операцію успішнішою.

Супутня терапія: хіміотерапія може поєднуватися з іншими видами терапії, наприклад променевою. В основному використовується для агресивних типів раку.

Паліативна хіміотерапія: її також можна використовувати для полегшення симптомів, покращення якості життя та продовження життя людей із невиліковними стадіями раку.

Загальні типи хіміотерапевтичних препаратів такі:

Алкілуючі агенти: вони ушкоджують ДНК ракових клітин та запобігають їх розмноженню. Їх можна використовувати на всіх етапах життєвого циклу клітин та при багатьох типах раку. Однак вони можуть руйнувати кістковий мозок та іноді призводити до лейкемії.

Антиметаболіти: використовуються для пошкодження клітин, коли вони готуються до розмноження. Вони часто використовуються для лікування раку, такого як лейкемія, рак молочної залози, рак яєчників та рак кишечника.

Протипухлинні антибіотики: зазвичай вони запобігають росту та розмноженню ракових клітин за рахунок зміни ДНК усередині них. Однак високі дози можуть пошкодити серце. Тому дози зазвичай обмежені.

Інгібітори топоізомерази: вони використовуються для блокування функції ферментів (білків у клітинах), які мають вирішальне значення для розмноження ракових клітин.

Мітотичні інгібітори: вони виготовлені з природних речовин, таких як рослини. Вони знищують ракові клітини, зупиняючи поділ клітин. Однак, оскільки вони не дозволяють ферментам постачати білки як раковим, так і здоровим клітинам, вони можуть пошкоджувати клітини на всіх етапах їх життєвого циклу.

Як проводиться хіміотерапія?

Більшість хіміотерапії використовується як системна терапія - це означає, що ліки переміщаються по кровотоку і можуть атакувати ракові клітини практично в будь-якому місці тіла. Хіміотерапія може бути призначена пацієнту різними способами.

Місцево: пацієнтам може знадобитися втирання препаратів у вигляді кремів у шкіру.

Перорально: таблетки або рідини, які містять ліки для лікування раку.

Ін'єкція: Ліки вводяться уколом безпосередньо в м'язи (стегно, руку або жирову частину руки, ноги або живота пацієнта) безпосередньо під шкіру.

Внутрішньовенно: Хіміотерапія вводиться безпосередньо у вену.

Внутрішньоартеріально: ліки потрапляють безпосередньо в артерію, яка живить пухлину, через голку або катетер (м'яку тонку трубку).

Внутрішньочеревно: ліки доставляються в черевну порожнину, яка містить такі органи, як печінка, кишечник, шлунок та яєчники. Це робиться під час операції або через трубку із спеціальним портом, яку вводить лікар.

Інтратекальна хіміотерапія: ліки вводяться в спинномозкову рідину, яка знаходиться в області, що оточує спинний та головний мозок.

Чому пацієнти мають побічні ефекти при хіміотерапії?

Хіміотерапія зазвичай впливає на клітини, які активно ростуть та діляться. Ракові клітини швидко зростають і діляться, отже хіміотерапія націлена на них. Однак, хіміотерапія не може відрізнити ракові клітини від нормальних клітин. Деякі нормальні клітини, наприклад клітини волосяних фолікулів та слизової оболонки травної системи, також ростуть і діляться швидше, ніж інші клітини організму. Хіміотерапія може впливати на ці клітини. Хіміотерапія може викликати побічні ефекти в деяких, але не в усіх людей. Різні хіміотерапевтичні препарати спричиняють різні побічні ефекти.

Можливі побічні ефекти включають:

  • Нудота та блювання
  • Діарея або запор (часто через прийом протиблювотних препаратів)
  • Втома
  • Анемія
  • Виразки у роті
  • Підвищений ризик зараження
  • Підвищений ризик синців
  • Випадіння волосся
  • М'язова слабкість
  • Чутливість шкіри до сонячного світла (тільки певні препарати)
  • Сухі чи стомлені очі
  • Зміни апетиту
  • Змінюється мислення та пам'ять.
  • Біль та ранки у місці ін'єкції
  • Пошкодження серця
  • Пошкодження легенів

Більшість з них мають тимчасовий характер і піддаються лікуванню чи управлінню. Нормальні клітини зазвичай можуть відновлювати ушкодження з часом, і ці побічні ефекти зникають після завершення хіміотерапії. Люди також можуть мати пізні наслідки хіміотерапії. Це побічні ефекти, які ще присутні після шести місяців хіміотерапії, або побічні ефекти, які починаються через роки. Пізні ефекти трапляються рідко, і будь-який ризик переважується користю хіміотерапії для лікування раку.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/