Симптоми та типи раку шкіри

24 Травня, 2023

Поширені симптоми та причини раку шкіри

Сонячне світло містить ультрафіолетове світло, яке шкідливе для клітин шкіри людини. Ці енергетичні світлові хвилі можуть викликати мутації в ДНК клітин шкіри, що, своєю чергою, може призвести до раку шкіри.

Найбільш очевидною ознакою раку шкіри є поява стійкої шишки або плями на пошкодженій сонцем шкірі. Ці плями можуть кровоточити при мінімальних травмах та викликати поверхневу ерозію.

Ультрафіолетове світло та рак шкіри

Ультрафіолетові промені поділяються на три типи: UVA, UVB та UVC. UVC дуже небезпечний, але він не досягає поверхні землі через озоновий шар. Вплив UVA, як і UVB-випромінювання створює потенційний ризик розвитку раку шкіри.

УФ-випромінювання

Сонячні опіки найчастіше спричинені УФ-випромінюванням. Через озоновий шар ультрафіолетове випромінювання складає всього близько 5% світла, що досягає поверхні землі. Світло UVB може бути відфільтроване скляними вікнами і не проникає в шкіру так глибоко, як UVA, але все ж таки може викликати деякі форми раку шкіри. UVB поглинається безпосередньо ДНК.

Як розвивається рак шкіри

Ультрафіолетове світло викликає рак шкіри, ушкоджуючи клітинну ДНК шкіри. Це ушкодження викликано вільними радикалами, які є гіперактивні молекули, виявлені в ультрафіолетовому світлі. Вільні радикали ушкоджують подвійну спіраль ДНК, змінюючи спосіб реплікації та природної загибелі клітин, що призводить до розвитку раку. Крім впливу сонця, вільні радикали також містяться у забруднювачах навколишнього середовища, сигаретному димі, алкоголі та інших токсинах.

Актинічний кератоз (сонячний кератоз)

Актинічний кератоз - це сухі, ороговілі, червоні, болючі горбки на відкритих ділянках шкіри. По суті, це рак дуже тонкої шкіри, який ще не проник у глибші тканини. Ймовірно, ці інвазивні злоякісні новоутворення виникають у наслідку довготривалої дії ультрафіолетового світла. Профілактика та лікування цього стану, який найчастіше зустрічається у людей з менш вираженою пігментацією, є важливою частиною медичного догляду за шкірою.

Актинічний хейліт

Актинічний хейліт - це просто актинічний кератоз, що вражає слизову оболонку губ. Цей стан зазвичай торкається нижньої губи через кут падіння, під яким верхні світлові хвилі падають на обличчя. Лоб, щоки, ніс і нижня губа отримують світлові хвилі перпендикулярно і не затінюються анатомічними структурами, такими як брови.

Шкірні роги

Шкірний ріг є масою відмерлих клітин шкіри. По суті, вони мають багато спільного з волоссям і нігтями, оскільки вони також складаються з мертвих клітин шкіри. Підставою, що утворює ріг, може бути актинічний кератоз, плоскоклітинний рак або доброякісний кератоз. Єдиний спосіб відрізнити ці три захворювання - зробити біопсію утворень.

Меланоцитарний невус

Родимки, які є меланоцитарними невусами (сингулярними невусами), є локальним розростанням меланоцитів, які можуть бути присутніми при народженні або можуть розвиватися після народження аж до третього десятиліття життя. Вони різняться кольором від чорного до тілесного. Меланоцитарний невус може перерости в меланому, особливо якщо він великого розміру.

Атипові родимки

Коли лікар оглядає конкретну пляму чи родимку, вони можуть здатися звичайними чи незвичайними. Більшість цих атипових невусів являються раком.

Термін «диспластичний» стосується змін, зазначених у родимках, які можна оцінити тільки при мікроскопічному дослідженні. Цей термін слід використовувати лише при описі мікроскопічного виду невуса чи іншої тканини. Більшість атипових невусів під мікроскопом виявляють певний ступінь дисплазії.

Скринінг ракових родимок

Якщо родимка виглядає чи поводиться дивно, найкраще, щоб її оцінив онкодерматолог. Лікар визначить чи складається пігментна пляма з меланоцитів або є чимось зовсім іншим, що не є меланомою. В даний час багато дерматологів використовують портативний збільшувальний пристрій, що випромінює поляризоване світло, для оцінки кольорових меланоцитарних пухлин. Використання цього інструменту покращує здатність лікаря виявляти підозрілі ураження.

Симптоми меланоми можуть включати:

  • Виразку, яка не гоїться
  • Пігмент, який розповсюджується від межі плями на навколишню шкіру
  • Почервоніння або припухлість навколо плями на шкірі
  • Пляма, яка стає сверблячою, чутливою або болючою
  • Лушпиння, кровотеча або просочування з поверхні родимки

Хто схильний до ризику раку шкіри і чому?

Сонячне світло на сьогоднішній день є найпоширенішою причиною раку шкіри. Більшість впливу відбувається під час відпочинку або під час засмаги. Потреба вітаміну D може бути легко задоволена з допомогою харчових добавок. Люди зі світлою шкірою і світлим або рудим волоссям найбільш схильні до ризику розвитку раку шкіри.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/