Симптоми раку сечового міхура, стадії та лікування

10 Березня, 2023

Що таке рак сечового міхура?

Рак сечового міхура - це нерегульоване зростання ракових клітин на внутрішній оболонці стінки сечового міхура. Більшість випадків раку сечового міхура виявляють на ранніх стадіях, коли пухлина ще не поширилася за межі сечового міхура і коли лікування є найбільш ефективним.

Симптоми раку сечового міхура

Кров у сечі (гематурія)

Однією з ознак раку сечового міхура являється кров у сечі, також відома як гематурія. Кров у сечі не завжди означає рак сечового міхура. Гематурія найчастіше спричинена іншими ознаками, такими як травма, інфекція, захворювання крові, проблеми з нирками, фізичні вправи або прийом деяких ліків. Кров у сечі можна побачити неозброєним оком (груба гематурія) або виявити лише під час аналізу сечі (мікрогематурія). Сеча може знебарвлюватися і здаватися коричневою або темнішою, ніж зазвичай, або, рідко, яскраво-червоного кольору.

Зміни в роботі сечового міхура

Рак сечового міхура іноді викликає зміни, такі як частіше сечовипускання або гостра потреба в сечовипусканні без утворення сечі. Іншим симптомом раку сечового міхура може бути біль або печіння під час сечовипускання без ознак інфекції сечовивідних шляхів. У деяких людей рак сечового міхура, як правило, не викликає жодних симптомів, доки не досягне пізньої стадії, яку важко вилікувати.

Паління

Паління є найбільшим із відомих факторів ризику розвитку раку сечового міхура. Курці вчетверо частіше хворіють на рак сечового міхура, ніж некурці. Шкідливі хімічні речовини з сигаретного диму потрапляють у кровотік у легенях і зрештою фільтруються нирками в сечу. Це призводить до концентрації шкідливих хімічних речовин усередині сечового міхура. Експерти вважають, що паління викликає близько половини всіх випадків раку сечового міхура у чоловіків та жінок.

Вплив хімічних речовин

Вплив певних хімічних речовин може збільшити ризик раку сечового міхура. Органічні хімічні речовини, які називаються ароматичними амінами, особливо пов'язані з раком сечового міхура і використовуються в фарбувальній промисловості. Ті, хто працює з барвниками, слюсарями або у виробництві шкіри, текстилю, гуми або фарб, повинні обов'язково дотримуватися протоколів безпеки, що рекомендуються.

Діагностика раку сечового міхура

Цистоскопія

Один з видів ендоскопії, цистоскопія, являється процедурою, яка дозволяє візуалізувати внутрішню частину сечового міхура через тонку трубку з підсвічуванням, що містить камеру. Прилад може брати невеликі зразки (біопсії), якщо видно аномальні ділянки. Біопсія тканини є найнадійнішим методом діагностики раку сечового міхура.

Аналіз сечі та цитологія сечі

Аналіз сечі є дуже корисним тестом для діагностики та скринінгу багатьох захворювань та станів. Аналіз сечі виявить будь-які відхилення у сечі, такі як кров, білок та цукор (глюкоза). Цитологія сечі - це дослідження сечі під мікроскопом для пошуку аномальних клітин, які можуть вказувати на рак сечового міхура.

Внутрішньовенна пієлограма

Внутрішньовенна пієлограма - це рентгенологічне дослідження з контрастною речовиною (барвником), що дозволяє побачити матку, нирки та сечовий міхур. При тестуванні на рак сечового міхура барвник виділяє органи сечовивідних шляхів, що дозволяє лікарям виявляти потенційні специфічні для раку аномалії.

КТ та МРТ

КТ та МРТ часто використовуються для виявлення пухлин та відстеження метастазів раку в міру їх поширення в інші системи органів. Комп'ютерна томографія забезпечує тривимірне зображення сечового міхура, решти сечовивідних шляхів та тазу для пошуку утворень та інших аномалій.

Рентген

Якщо пухлина виявлена у сечовому міхурі, може бути виконано сканування кісток, щоб визначити, чи поширився рак на кістки. Сканування кісток передбачає введення невеликої дози радіоактивної речовини у вени. Повне сканування тіла покаже будь-які області, де рак міг вплинути на скелетну систему.

Типи раку сечового міхура

Перехідно-клітинна карцинома

Рак сечового міхура, який починається всередині внутрішнього шару тканини сечового міхура, перехідного епітелію, відомий як перехідно-клітинна карцинома. Цей тип клітин вистилки здатний розтягуватися, коли сечовий міхур наповнений, і стискатися, коли він випорожнюється. Більшість випадків раку сечового міхура починається у перехідному епітелії.

Плоскоклітинна карцинома

Тонкі пласкі клітини, які можуть призвести до раку сечового міхура після подразнення або тривалої інфекції.

Аденокарцинома

Аденокарциноми виникають із залозистих клітин слизової оболонки сечового міхура. Аденокарцинома – дуже рідкісна форма раку сечового міхура.

Стадії раку сечового міхура

Стадія раку зазвичай визначається ступенем зростання чи поширення раку. Система стадування — це метод, з допомогою якого фахівці можуть безпосередньо описати, наскільки прогресував рак.

Стадія 0: рак є неінвазивною папілярною карциному і не проростає в сполучну тканину або м'яз стінки сечового міхура.

Стадія 0is: Ракові клітини тільки у внутрішній тканині сечового міхура.

Стадія I: пухлина поширилася на стінку сечового міхура.

Стадія II: пухлина проникла у внутрішню стінку і є у м'язах стінки сечового міхура.

Стадія III: пухлина поширилася через сечовий міхур на жирову тканину навколо сечового міхура.

Стадія IV: пухлина проросла через стінку сечового міхура в стінку тазу або черевну стінку.

Лікування раку сечового міхура

Трансуретральна резекція

Рак на ранній стадії найчастіше лікується трансуретральною хірургією. Інструмент (резектоскоп) з невеликою дротяною петлею вводиться через уретру в сечовий міхур. Петля видаляє пухлину, розрізаючи або спалюючи її електричним струмом, що дозволяє витягти її із сечового міхура.

Часткова та радикальна цистектомія

Часткова цистектомія включає видалення частини сечового міхура. Ця операція зазвичай проводиться при пухлинах низького ступеня злоякісності, які проростають стінку сечового міхура, але обмежені невеликою областю сечового міхура. При радикальній цистектомії видаляється весь сечовий міхур, а також навколишні лімфатичні вузли та інші області, що містять ракові клітини. Якщо рак метастазував за межі сечового міхура та сусідні тканини, також можуть бути видалені інші органи, такі як матка та яєчники у жінок та передміхурова залоза у чоловіків.

Відведення сечі після операції

Коли весь сечовий міхур видалено, хірург створить альтернативний спосіб зберігання та виділення сечі. Ця процедура називається відведенням сечі. Мішок для збору сечі можна помістити всередині або зовні.

Хіміотерапія

Хіміотерапія призначається у деяких випадках перед хірургічним втручанням для зменшення пухлини сечового міхура. Її також можна використовувати після операції для знищення будь-яких пухлинних клітин, що залишилися. Хіміотерапію можна вводити внутрішньовенно або безпосередньо в сечовий міхур (внутрішньоміхурова хіміотерапія). Внутрішньоміхурова хіміотерапія ефективна для зниження частоти рецидивів поверхневого раку сечового міхура на короткостроковій основі, але не ефективна проти раку сечового міхура, який вже проник у м'язові стінки. Системна або внутрішньовенна хіміотерапія потрібна, коли рак глибоко проник у сечовий міхур, лімфатичні вузли чи інші органи.

Опромінення

Променева терапія – це використання безболісного, невидимого, високоенергетичного випромінювання, яке може вбивати як здорові, так і ракові клітини. Радіація може використовуватися як альтернативний підхід або на додаток до хіміотерапії або хірургічного втручання для знищення ракових клітин.

Секс після лікування раку сечового міхура

Хірургічне втручання при раку сечового міхура може пошкодити нерви в ділянці тазу, що ускладнить статеве життя. У деяких чоловіків можуть виникнути проблеми з ерекцією, зупиняється вироблення сперми, якщо операція включала видалення передміхурової залози та насіннєвих бульбашок.

У жінок при радикальній цистектомії видаляють матку, яєчники та частину піхви. Це назавжди зупиняє менструацію та виключає майбутні вагітності. Жінки, які перенесли операцію щодо раку сечового міхура, також можуть виявити, що секс стає менш комфортним.

Профілактика раку сечового міхура

Не існує відомого способу запобігти раку сечового міхура, але завжди рекомендується вести здоровий спосіб життя. Киньте палити та обмежте вживання алкоголю. Здорова дієта включає багато фруктів, овочів, цільнозернових продуктів та нежирне м’ясо. Регулярні фізичні вправи та профілактичні огляди також можуть допомогти вам підтримати своє здоров'я та забезпечити душевний спокій. Уникайте небезпечного впливу хімічних речовин та захищайтеся під час роботи з хімічними речовинами.

Черченко
Катерина Дмитрівна

Клінічний онколог

Даний матеріал носить ознайомлюючий характер, не є лікарською рекомендацією та не заміняє консультацію профільного спеціаліста.

Підготовано на основі: матеріали https://www.cancer.org/